Manifestări de Ziua Națională a României, în județul Maramureș
În Sighetu Marmației evenimentele vor debuta la ora 12:00, la Monumentul Eroilor Căzuți pentru Reîntregirea Neamului, din Cimitirul Ortodox, respectiv la Cimitirul Martirilor Neamului. Simultan, în aceste două locuri se vor depune coroane și vor avea loc slube de mulțumire, oficiate de reprezentanţii cultelor din municipiul Sighetu Marmaţiei.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 1 decembrie 2021, 07:00 / actualizat: 1 decembrie 2021, 9:15
La ora 13:00, acțiunea se va muta pe platoul de la Curtea Veche, la Bustul Academicianului Dr. Ioan Mihalyi de Apșa, unde va avea loc intonarea imnului, slujba religioasă și mesajul autorităților. Va urma apoi o alocuțiune susținută de Alin Pralea, șeful Secției de Istorie-Arheologie a Muzeului Maramureșean și ceremonia de depunere a coroanelor de flori. Evenimentul va continua cu un spectacol oferit de Centrul Cultural și cu vizitarea Casei Ioan Mihalyi de Apșa, sub îndrumarea profesorului de istorie, Gheorghe Todinca. Manifestările se vor încheia cu vernisarea expoziției „Personalitățile Marii Uniri”, la Muzeul de Istorie – Arheologie din Sighetu Marmației.
Începând cu ora 14:00, în Piața Revoluției din Baia Mare, maramureșenii sunt așteptați la un concert extraordinar de folclor și cântece patriotice susținut de orchestra și corpul de balet al Ansamblului Folcloric Național „Transilvania”, Fanfara Municipiului Baia Mare, precum și de profesorii și elevii Școlii Populare de Artă din cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș.
Vor urca pe scenă artiștii: Ionuț și Doinița Dolănescu, Lavinia Goste și Marius Zorilă, Viorica Macovei, Călin Brăteanu și Taraful Obcina, Adriana Irimieș, Petrică Mureșan, Georgiana Marina, Diana Cârlig și Ionuț Bledea, Dumitru Dobrican, Florentina și Petre Giurgi alături de Taraful Tradiționl „Poenile Izei” , Alexandru Pop, Voichita Nemeș Andreica, Corul Bărbătesc din Finteușu Mare, Andreea Ghițiu, Natalia Cozma, Silvia Timiș, Florin Gherman, Bianca Latis, Ionuț Teudan, Denis Cupșe, Gabriela Ardusătan, Andreea Cozneac, Monica Sandor, Livia Neag, Ghița Breban, Sonia Rațiu, Ionuț Uivaroș, și Mariana Cușner.
Colț de Maramureș, la misiuni diplomatice ale României
Consiliul Județean Maramureș a demarat proiectul ”Colț de Maramureș / Maramureș Corner” în cadrul unor misiuni diplomatice ale României. ”Colțul de Maramureș” reprezintă o expoziție de obiecte de artizanat cu specific maramureșean, printre acestea numărându-se: cămeșă, ștergar, clop, năframă, zgărdană, traistă, blid, fus, poartă maramureșeană și biserică de lemn în miniatură, pecetar și nelipsita cocardă tricoloră.
Misiunile diplomatice ale României care au ales să se implice anul acesta în proiectul Consiliului Județean Maramureș prin prezentarea expoziției ”Colț de Maramureș” sunt cele din: Austria, Israel, Rusia, SUA, Ungaria, Regatul Unit al Marii Britanii.
Ziua Națională a României, sărbătorită și în Santander, Spania
Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan” Maramureș celebrează Ziua Națională a României, precum și 140 de ani de relații diplomatice între România și Spania itinerând expoziția ”Maramureș: tradiții și povești”.
Inaugurarea va avea loc astăzi, 1 decembrie, de la ora 19:00, iar intrarea va fi liberă cu rezervare prealabilă solicitată la adresa de email: secretariado@cgrumaniabilbao.es.
Expoziția ”Maramureș: tradiții și povești” este un proiect structurat pe două secțiuni, etnografică și fotografică, poate fi vizitată în perioada 1-10 decembrie 2021, de luni până vineri, în intervalele orare 10:00 – 13:00 și 17:00 – 20:00, în Palatul Parlamentului din Santander, Spania.
Mihaela Botiz
Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!