Radio Cluj…la modă: A pune România pe harta modei internaționale
Absolventă de design vestimentar în anul 2019, în cadrul UAD Cluj-Napoca, cu o colecție intitulată Tipo Fisso, Cristina a plecat după absolvire în Italia, cu o bursă Erasmus unde a făcut un stagiu la Milano la Sartoria Fiorella, mai precis în show-room unde a deprins importanța lucrului cu clientul dar s-a ocupat în egală măsură de partea digitală a promovării firmei.
Una dintre piesele colecției de licență a apărut în numărul pe luna august 2019 a unei publicații de succes din România, o variantă de promovare binevenită pentru un tânăr absolvent. Un prim pas, o primă speranță, o primă bucurie.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 2 decembrie 2021, 00:00 / actualizat: 4 decembrie 2021, 13:11
Pasiunea pentru a face modă, nu s-a oprit doar la cele două etape pomenite. Pentru a învăța mai mult, și a câștiga experiență Cristina a ales să facă un master la Londra, din dorința de a se contamina cu un alt fel de a face și înțelege moda.
La Cambridge School of Visual and Performing Arts acest lucru s-a și întâmplat în toamna anului pandemic 2020, provocarea fiind extrem de intensă nu doar la nivel profesional.
Era de așteptat pentru că tocmai ce participase în primăvară la un concurs de proiecte organizat de prestigioasa corporație Hearst pentru revista Elle UK pe tema unui home styling în lockdown.
Ea a câștigat și a primit ca premiu o lună de stagiatură la RED Magazine unde s-a ocupat cu realizarea paginilor de tendințe pentru toamnă iarnă 2021/ 2022.
Perspectiva complet diferită a școlii londoneze, lucrul cu materia- sau mai degrabă materialul, punctul de pornire aflat în înțelegerea tridimensională a veșmântului, exercițiile multiple de modelare pe manechin, laolaltă cu maniera câștigată ca studentă acasă au determinat o evoluție spectaculoasă a Cristinei care a culminat cu colecția capsulă cu care a absolvit masterul.
La fel ca și ea, aflată ÎNTRE două lumi diferite dar pe care s-a străduit să le asimileze și să devină treptat, o câștigătoare – colecția cu același nume, în limba engleză Betweeness a fost un succes real pe drumul greu către maturitatea artistică.
Conceptul colecției hibrid pleacă de la costumul popular românesc, dar noutatea o reprezintă combinația interesantă cu elemente din uniforma pionierilor din trecutul comunist de dată recentă.
Elemente amestecate, stilizate până la contopirea omogenă din ambele surse de inspirație au dat naștere unei colecții actuale și surprinzătoare, cu volume generoase și culori neutre, cu care, autoarea a participat la Global Design Graduate Show, unde a pătruns pe lista scurtă din nu mai puțin de 5000 de participanți.
De altfel întreg portofoliul colecției poate fi vizionat pe platforma Artsthread la secțiunea de modă, textile și accesorii.
A urmat câștigarea unui loc I la concursul de filme de modă organizat de FNL (Fashion News Lifestyle Network) și International Fashion Digital Week cu filmul colecției de master, cea despre care vă vorbeam, apariții în publicații ca English Daily Mail, sau World Fashion Media News.
Enumerările de mai sus nu semnifică doar recunoașterea unui tinere talentate ci mai ales, locul pe care prin muncă și dedicare continuă îl poți ocupa, sau prin care poți fi valorizat așa cum meriți, din nefericire peste granițele țării, acolo unde pentru profesorii săi, faptul că venea din România nu a constituit, așa cum s-ar putea crede un impediment ci un avantaj creativ și unic.
Dar ea își dorește să revină să lucreze în țară, după ce se va perfecționa, să-și deschidă o mică afacere de modă, pentru că este legată prin fire foarte vizibile – dacă privim prin prisma colecției recente – de loc, de familie, de tradiții și de prieteni, ca noi toți aș putea adăuga.
Rămâne de văzut care va fi contextul prielnic în care Cristina Iovănescu va putea evolua acasă, în așa fel încât acel foc creativ să nu fie sufocat prea devreme.
Deocamdată prin efortul ei constant a făcut cinste țării din care vine și merită să-i mulțumim. Intrați pe site pentru ilustrarea cu temei a spuselor mele.
Călina Langa, fashion designer
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.