Noi restricții în urma răspândirii variantei Omicron
Foto: Alexandra_Koch/Pixabay
Guvernul irlandez a anunţat implementarea de noi restricţii până pe 9 ianuarie, inclusiv închiderea cluburilor de noapte şi distanţare fizică în anumite locuri, în încercarea de a limita contaminarea cu COVID-19 şi a preveni răspândirea noii variante Omicron.
Articol editat de cristina.rusu,
4 decembrie 2021, 11:46 / actualizat: 4 decembrie 2021, 14:54
Guvernul irlandez a anunţat implementarea de noi restricţii până pe 9 ianuarie, inclusiv închiderea cluburilor de noapte şi distanţare fizică în anumite locuri, în încercarea de a limita contaminarea cu COVID-19 şi a preveni răspândirea noii variante Omicron.
La rândul ei, Franţa, unde au fost identificate 12 cazuri de Omicron, a modificat condiţiile sanitare de intrare în ţară. Doar cetăţenii vaccinaţi din Uniunea Europeană au acces nestingherit.
Guvernul a decis să întărească restricțiile sanitare la intrarea pe teritoriul francez, atât pentru a controla valul 5 epidemic, aflat în plină evoluție, cât și pentru a limita răspândirea noii tulpini Omicron. Astfel, de sâmbătă, 4 decembrie, toți cei care vin din afara Uniunii Europene, inclusiv cei vaccinați, vor fi obligați să prezinte un test negativ făcut cu cel mult 48 de ore înainte, iar pentru ruși și britanici, cu doar 24 de ore.
Cetățenilor europeni nevaccinați li se cere, de asemenea, un test negativ nu mai vechi de 24 de ore de la momentul prelevării probelor. Persoanelor vaccinate sosite din țările membre ale Uniunii nu li se pune nicio condiție.
Tot de astăzi, Franța permite reluarea zborurilor suspendate cu câteva zile în urmă, din cauza alertei privind noua variantă Omicron, cu cele 10 țări din Africa Australă, însă nu toată lumea va avea acces la bord: doar cetăţenii francezi și ai Uniunii Europene, diplomații și, desigur, personalul navigant vor putea călători spre aceste destinații.
De altfel, autoritățile le cer insistent cetățenilor francezi să evite orice călătorie în țările cu o rată mare de infectare cu varianta Delta, precum și în cele unde a fost reperat Omicron.
În Italia de luni, 6 decembrie, intră în vigoare super-green pass, valabil doar pentru cei vaccinaţi sau vindecaţi.
Elena Postelnicu:Se va face diferenţa între un certificat digital COVID, obţinut prin vaccinare sau după vindecare, şi unul emis pe baza unui test COVID negativ. Astfel, numai cu aşa-numitul super-green pass se va putea mânca în restaurante şi baruri la mese doar de câte 4 clienţi, se va intra în săli de teatru sau cinematografe sau pe stadioane şi se va putea călători cu trenul sau cu avionul, chiar şi la nivel naţional. În mod oficial, cine are doar un test COVID nu ar putea de la 6 decembrie nici măcar să urce în autobuz, tramvai sau metrou.
Mai multe oraşe din Portugalia, printre care capitala Lisabona şi Porto, au anunţat că din cauza valului cinci al pandemiei COVID-19 anulează marile evenimente care urmau să se desfăşoare în aer liber în noaptea de Anul Nou, relatează vineri agenţia EFE.
Şi alte oraşe, printre care Braga, Nazaré sau Albufeira, s-au alăturat iniţiativei care include anularea evenimentelor în aer liber, precum concerte sau focuri de artificii, măsură luată şi anul trecut în contextul pandemiei pentru a evita adunările mari de lume ce favorizează transmiterea virusului.
Deşi are circa 86% din populaţie vaccinată anti-COVID-19 cu schema completă, Portugalia a înregistrat în ultimele zile o creştere exponenţială a infectărilor şi spitalizărilor, fiind în plus detectate şi 19 cazuri de infectare cu noua variantă Omicron a coronavirusului.
Guvernul portughez a declarat pe 1 decembrie ‘starea de calamitate’, ce va fi în vigoare cel puţin până pe 20 martie, şi a instituit o serie de restricţii. Certificatul verde va fi obligatoriu pentru accesul în restaurante şi în alte spaţii închise, precum săli de sport sau cazinouri. Pentru activităţile de divertisment sau accesul pe stadioane şi la alte mari evenimente este necesar şi un test negativ, în plus faţă de certificatul de vaccinare.
Restricţiile vor fi sporite în săptămâna 2-9 ianuarie, când activităţile de divertisment nocturn vor fi interzise şi telemunca va fi obligatorie, iar elevii vor reveni la şcoală cu o săptămână mai târziu.
Călătorii în Norvegia sunt obligaţi să efectueze un test de coronavirus la sosirea în ţara scandinavă începând de vineri, 3 decembrie, indiferent de statutul lor privind vaccinarea, informează DPA.
Obligaţia de testare se aplică atât celor vaccinaţi, cât şi celor nevaccinaţi. Există excepţii pentru navetiştii de frontieră, personalul companiilor aeriene şi şoferii profesionişti.
Alte măsuri anti-coronavirus au fost de asemenea înăsprite în Norvegia, mai ales la nivel regional.
Norvegia a trecut comparativ bine prin pandemie mult timp, dar din această toamnă numărul infecţiilor cu coronavirus în ţară a crescut brusc.
Una dintre îngrijorări în acest moment este că un caz Omicron a fost detectat după o petrecere de Crăciun la Oslo şi un total de 50 de cazuri depistate pozitiv la coronavirus au apărut în legătură cu această petrecere.
Germania a decis să înăsprească restricţiile pentru persoanele nevaccinate împotriva COVID-19, impunându-le o cvasi-izolare, fără acces la magazine neesenţiale, restaurante, centre de cultură sau de agrement, a anunţat joi, 2 decembrie, cancelarul în exerciţiu Angela Merkel, relatează AFP.
Persoanele nevaccinate sunt deja supuse de câteva săptămâni unor restricţii privind accesul la viaţa publică, dar regulile variază ca formă şi nu acoperă toate landurile.
Noile restricţii interzic în toată ţara accesul la baruri, restaurante, teatre, cinematografe, teatre, săli de spectacol, de sport, dar şi în magazine neesenţiale şi târguri de Crăciun.
De asemenea, contactele trebuie limitate, la domiciliu sau în exterior, la cel mult alte două persoane dintr-o altă locuinţă.
Germania a vaccinat 68,7% din populaţie şi 80% dintre adulţi.
Noi restricţii vor afecta, de asemenea, întreaga populaţie: participarea la adunări mari, cum ar fi meciurile de fotbal din Bundesliga, va trebui să fie limitată la 30% din capacitatea totală.
Cluburile se vor închide din nou în zonele în care rata de incidenţă săptămânală depăşeşte 350, respectiv în nouă landuri din 16, inclusiv în capitala Berlin.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.