Culturile agricole din întreaga lume, în pericol, din cauza prețurilor mari ale îngrășămintelor
Prețurile la îngrășăminte au explodat în acest an în urma majorărilor record de tarife la gaze naturale și cărbune. Aceste scumpiri au dus la închiderea unor fabrici cu un consum mare de energie în lume. Este și cazul unuia dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România, Azomureș, care speră totuși să reia producția la începutul anului viitor la timp pentru lucrările agricole de primăvară.
Articol editat de Andreea Leonid, 9 decembrie 2021, 14:35
Ca răspuns la această situație, fermierii fie amână momentul în care vor cumpăra îngrășăminte, fie îşi reduc cantitatea folosită pentru a face economii.
O altă soluție aleasă de agricultori va fi trecerea de la culturi care cer un consum intensiv de azot, precum grâul şi porumbul, la cele de soia boabe pentru sezonul următor.
Un semnal este dat deja de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură – FAO – care a calculat că indicele mondial al prețurilor la alimente este la cel mai ridicat nivel de după 2011, atunci prețurile mari la alimente au stimulat Primăvara arabă, un val de proteste şi revolte care a traversat Orientul Miljociu.
Analişti bancari citaţi de Reuters spun că acum oferta limitată de îngrăşăminte se va agrava. Astfel, la începutul anului următor fermierii din Europa, America de Nord şi nordul Asiei ar trebui să-şi majoreze achiziţiile înainte campaniei de primăvară, plătind mai mult. Efectul imediat va fi majorarea preţurilor la alimente, suportată în cele din urmă de populaţie.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.