Prima pagină » Felia de Cluj » Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
foto Horia Simon
Felia asta m-a prins în vria pachetelor de sărbători și cu vreo 15 kg de cârnați în afumătoare. Tot săptămâna asta am mai făcut jumări, apoi pastă de jumări, untură aromată, am pus slănină la sare, slănină din aia bună, de o țin la maturat vreo 6-8 luni.
Felia asta m-a prins în vria pachetelor de sărbători și cu vreo 15 kg de cârnați în afumătoare. Tot săptămâna asta am mai făcut jumări, apoi pastă de jumări, untură aromată, am pus slănină la sare, slănină din aia bună, de o țin la maturat vreo 6-8 luni.
Azi-mâine terminăm și livrările de pachete pentru clienții și colaboratorii noștri și apoi ne băgăm la culcuș, adică mergem acasă și ne apucăm de făcut mâncare pentru zilele de Crăciun. Cred că ăsta este traseul fiecăruia dintre noi în această perioadă. Bine, electricianul mai pune prize, nu afumă la muncă cârnați . Cu toate că pare că am făcut nu-știu-câte minuni, tot nu sunt mulțumit, nu pentru că nu am destule, ci pentru că anul ăsta nu am tăiat porcul și nici nu am vreo perspectivă reală. Oricum, un porc e prea mult pentru orice familie modernă din România, dar de obicei îți găsești un văr, un vecin cu care să-l împarți. Poate la anul.
Ce vreau eu să vă zic în prag de sărbători, altceva decât să nu faceți risipă alimentară, este că mi-ar plăcea să începem iar să ne gospodărim țărănește, adică să tăiem porcul, să afumăm, să punem pe iarnă. Așa că, dacă anul ăsta ați perdut startul, la fel ca mine, vă las câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc:
1. Cumpărați porci din rase autohtone! Chiar dacă au mai multă slănină, nu o să vă pară rău, vă zic eu ce să faceți cu ea.
2. Din carne, care nu-i multă, puteți face: cârnați, da’ nu puneți atât de mult usturoi în ei încât să moară și mama lui Dracula la un simplu răgâit ! Eu mai sparg niște ienupăr sau/și enibahar și le amestec în compoziție, poate câțiva fulgi de paprikă afumată sau nu. Piperul e musai să fie proaspăt măcinat, nu mizerie de aia măcinată, care nu-i numa pe juma’ piper, în rest ce-o vrea Domnul!
3. Slănina aia bună să o puneți într-o spărtură de boabe de piper și enibahar, apoi să o acoperiți cu sare din aia de murături și să o lăsați vreo lună la hodinit, apoi o ștergeți frumos și o afumați. Nu luați tot piperul de pe ea.
4. Slănina aia moale e bună de jumări -din jumate din ea faci jumări, cealaltă o topești. Jumării știi cum să-i mănânci, da- parte din ei îi toci, adaugi cam 30% untură, apoi o ceapă roșie tocată, niște cimbru verde sau uscat și eu, mai întotdeauna, pun niște pastă de ardei copt (făcută de mine). Dacă mănânci treaba asta, în câteva zile poți pune și niște castraveciori murați tocați mărunt; eu pun ardei iuți murați, tot tocați.
5. Untura eu o aromez cu diverse mirodenii- azi am făcut cu cimbru verde și piper Sichuan. Merge și cu enibahar, cuișoare și rozmarin, toate deodată sau pe rând.
6. Pieptul de porc, eu îl dau cu mirodenii, îl rulez și îl gătesc încet vreo 4-5 ceasuri, apoi îl las la hodinit. În seara de Crăciun, dacă am fost leneș, îl încălzesc și aia e friptura sau îl feliez rece și am ceva de pus pe masă la gustare; merge bine cu sos de hrean cu mere.
7. Știți ce aveți de făcut cu șoriciu’ și picioarele? Nu mă bag aici, că mă ia la trântă orice gospodină la rețeta de răcituri. Da’ nah, am vrut să vă amintesc numa’ să nu faceți risipă.
Cam asta ar fi de zis… bine, ar mai fi multe, dar deja salivez eu și devin nerăbdător cu toată povestea asta. Până ne mai auzim, vă doresc Sărbători Frumoase și să le sărbătoriți în familie, e important!