Peisaj dezolant în cartierul Grigorescu: gunoaiele au ieșit la suprafață în albia Someșului Mic! [FOTO]
Limitarea debitului de apă pe Someșul Mic a creat un peisaj dezolant, plin de deșeuri sedimentate, care nu pot fi îndepărtate din cauza mâlului de pe fundul albiei râului.
Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor din cadrul Administrației Bazinale Someș Tisa, Giana Popa, arată că la intrarea Someșului Mic în Cluj-Napoca au fost montați stavilari, dar aceștia nu pot reține toate gunoaiele pe care le aduce râul:
Estimativ, într-o lună obișnuită colectăm din șase secțiuni de intervenție cam 35 de metri cubi de deșeuri, iar în amonte de municipiul Cluj-Napoca, la sistemul de reținere plutitori, în medie cam 10 metri cubi pe lună. Așa cum se vede și în zona Podului Garibaldi, aceste deșeuri se stabilesc în sediment și se solidifică cu materialul aluvionar, nu pot fi îndepărtate manual, pot fi extrase doar într-un mod sistematizat, cu utilaje. (Giana Popa)
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 15 decembrie 2021, 10:44
În general, sticlele din plastic plutesc cel mai adesea de apele Someșului Mic, atrăgându-ne atenția. Giana Popa ne spune însă că PET-urile constituie doar o parte din deșeurile aduse de ape, pentru că, la igienizările care se fac periodic, din râu se scot inclusiv produse aruncate din gospodării:
Deșeurile pe care le găsim sunt cauciucuri, componente de biciclete, încălțăminte, haine, anvelope, PET-uri, lemne, frigidere, saltele, canapele, cam toată gama de obiecte pe care populația, cumva, găsește să le depoziteze necontrolat pe malurile râurilor. (Giana Popa)
Oricât de mult s-ar strădui Primăria Cluj-Napoca și Apele Române să curețe albia Someșului Mic, în amonte de municipiu sunt comunități care au dovedit că sunt mult mai “harnice” decât autoritățile locale. Tocmai de aceea, Giana Popa consideră că problema deșeurilor de pe Someș va fi rezolvată doar când oamenii nu-și vor mai arunca gunoaiele pe maluri sau chiar în albia râului:
Fenomenul are o amploare destul de mare, în amonte de municipiul Cluj-Napoca sunt două localități însemnate, Gilău și Florești, cu două comunități care sunt localizate pe malul râului, o parte dintre deșeuri provin și din acele zone. În general, comunitățile riverane cursului de apă generează aceste depozitari necontrolate. (Giana Popa)
Lucrările de modernizare a malurilor Someșului Mic au obligat Primăria Cluj-Napoca să îndepărteze temporar barajele amplasate la intrarea în municipiu. Acestea aveau rolul de a opri o parte însemnată a deșeurilor aduse de ape, iar acum plutitorii nu mai au niciun obstacol și sunt aduși mult mai ușor în zonele unde Someșul traversează municipiul Cluj-Napoca.
Foto: Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.