Este cunoscut pentru turnul care îi poartă numele, dar a realizat multe alte construcţii, inclusiv în România. În 15 decembrie 1832 s-a născut Alexandre Gustave Eiffel:
Articol editat de cristina.rusu,
15 decembrie 2021, 00:00 / actualizat: 15 decembrie 2021, 9:39
Este cunoscut pentru turnul care îi poartă numele, dar a realizat multe alte construcţii, inclusiv în România. În 15 decembrie 1832 s-a născut Alexandre Gustave Eiffel:
Gustave Eiffel provine din Dijon, numele fiind moştenire de la un strămoş de origine germană. A fost un elev tenace, deşi nu foarte studios: considera orele de liceu o pierdere de vreme, petrecea totuşi mult timp în compania unchilor săi, de la care a învăţat despre chimie, religie şi filosofie. Tot chimia a fost ceea ce a studiat la École Centrale des Arts et Manufactures, la acea dată o universitate particulară mică, dar prestigioasă. După absolvire unchiul său i-a oferit o slujbă în Dijon, dar oferta a căzut din cauza unui conflict în familie, Eiffel acceptând o slujbă într-o companie din Bordeaux, care proiecta poduri pentru trenuri. Eiffel a primit iniţial sarcina de a realiza structura metalică a podului de pe râul Garonne, dar a ajuns să gestioneze întregul proiect. Munca lui a atras atenţia şi au urmat o serie de promovări, totuşi prin 1865 compania intrase pe o pantă descendentă din punct de vedere financiar. Eiffel a început să-şi ofere serviciile ca şi consultant independent, fiind contractat pentru proiectarea gărilor din Toulouse şi Agen. În 1866 a fost comisionat de guvernul egiptean să proiecteze 33 de locomotive: o slujbă bine plătită şi nu grozav de solicitantă, care în plus i-a permis să viziteze Canalul Suez, aflat pe atunci în construcţie. Cam în această perioadă a reuşit să adune suficienţi bani pentru a-şi înfiinţa propria companie, care putea să accepte cu mai multă uşurinţă contracte în străinătate. Aşa a ajuns gustave Eiffel să proiecteze o biserică complet prefabricată din metal pentru Peru, Gara de Vest din Budapesta şi un pod pe râul Douro din Portugalia.
În 1876, Gustave Eiffel a construit un pod la Ungheni. A retuşat la Iaşi Grand Hotel Traian, din Piaţa Unirii şi a construit Hala Mare (devenită Hala Centrală), structură ce avea sa fie demolată în anii 1960. De asemenea, după planurile lui s-a ridicat şi mausoleul familiei politicianului Petre P. Carp, de pe moşia conacului din Țibăneşti, Iaşi.
De fapt, turnul Eiffel nu a fost proiectat de Gustave Eiffel, compania lui cumpărând designul de la inginerii Maurice Koechlin şi Emile Nouguier. Totuşi el a fost cel care a vândut ideea Societăţii Inginerilor, prezentând turnul ca fiind un simbol al ingineriei moderne şi al secolului de avânt tehnologic pentru Franţa. Eiffel a primit cam un sfert din banii necesari construcţiei, restul fiind nevoit să completeze din fonduri proprii; în plus împotriva turnului s-a format o adevărată opoziţie de intelectuali (din care făcea parte şi scriitorul Guy de Maupassant), care ridiculizau clădirea imensă şi barbară, prăbuşindu-se sub propria greutate.
În 1887, Eiffel a fost implicat în efortul francez de a construi un canal care să taie prin istmul Panama. A fost doar un subcontractant, dar când compania a dat faliment, chiar şi reputaţia lui a fost serios afectată. În 1893 instanţa l-a declarat vinovat pentru folosirea improprie de fonduri. Cu puţin timp înainte de proces Eiffel şi-a dat demisia din propria companie, probabil nedorind ca scandalul să afecteze activitatea acesteia. Fiind interesat de efectul condiţiilor de mediu asupra structurilor pe care le-a construit, Eiffel şi-a dedicat ultimii ani de carieră studierii aerodinamicii şi meteorologiei. Gustave Eifel a murit în casa lui din Paris, la 27 decembrie 1923.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.