Cu ochii pe țarcurile de gunoi
Proiect-pilot de colectare selectivă a deșeurilor, la o asociație de proprietari din Oradea. Programul se va derula pe parcursul a trei luni la Asociația de proprietari „Cartier Prima” din Oradea și are ca scop o colectare selectivă cât mai bună a deșeurilor în zona de blocuri din Oradea.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 21 decembrie 2021, 12:01
Proiect-pilot de colectare selectivă a deșeurilor, la o asociație de proprietari din Oradea. Programul se va derula pe parcursul a trei luni la Asociația de proprietari „Cartier Prima” din Oradea și are ca scop o colectare selectivă cât mai bună a deșeurilor în zona de blocuri din Oradea.
Anul trecut, după consultările pe care le-am avut cu reprezentanții asociațiilor de proprietari, am stabilit ca până la finalul anului să nu introducem colectarea și taxarea per volum, ci să mergem cu taxarea per persoană în zona de blocuri. Este un proiect pe care trebuie să-l implementăm cu grijă. În România, încă, acest mod de colectare selectivă nu este implementat la nivel naţional. Am ajuns la o concluzie cu firma de salubritate să prorogăm acest termen de la care se va plăti pentru cât arunci și să rămână în continuare tariful de 17.87 de lei/persoană, cel puțin încă 6 luni. Colegii de la Direcția Tehnică lucrează la un proiect-pilot care va fi implementat la o asociație de proprietari din Oradea, a precizat primarul Florin Birta.
Scopul principal al proiectului-pilot este de a identifica cantitatea (volumul), tipul deșeurilor reziduale, biodegradabile, reciclabile și ambalaje de sticlă depozitate de către fiecare utilizator din cadrul asociației de proprietari „Cartier Prima”.
„Metoda de implementare «plătește pentru cât arunci» are drept scop reducerea cantității de deșeuri care ajunge la depozitare și creșterea ratei de reutilizare, respectiv reciclare”, este de părere Adina Pop, directorul adjunct al Direcției Tehnice a Primăriei Oradea.
Durata de desfășurare a proiectului este de 90 de zile, între 25 ianuarie și 25 aprilie 2022. Asociaţia de proprietari „Cartier Prima” are arondate 790 de persoane și 545 de apartamente aferente blocurilor care depozitează deșeurile generate în cadrul celor 5 incinte metalice cu intrare separată.
Asociația de proprietari va primi saci cu coduri RFID (Radio-Frequency Identification) de la operatorul de salubritate și va avea în dotare un scaner care va permite citirea codului de bare din lotul din care provin sacii cu coduri.
Totodată, vor putea fi identificate: numele și prenumele fiecărui utilizator, numărul apartamentului, nr. blocului, codul deșeului, data când a accesat incinta metalică în vederea depozitării deșeurilor, urmând ca după scanare să asigure împărțirea sacilor fiecărui locatar corespunzător tipurilor de deșeuri reziduale, biodegradabile, reciclabile și ambalaje de sticlă.
Asociația de proprietari va avea în dotare o aplicație Web, pe o stație-calculator cu user-ul și parola aferente, aplicație care pe timpul derulării activității va genera rapoarte, statistici cu stadiul de implementare a proiectului pilot.
Incintele metalice vor fi dotate cu sisteme performante de supraveghere video.
Este vorba despre volumul de deșeuri generate de fiecare număr de apartament, tipul deșeurilor generate, cantitatea de deșeuri totală generată în vederea facturării către operatorul serviciului public de salubrizare.
Pe viitor, în funcție de constatările și rezultatele obținute în cadrul programului pilot, se poate crea o aplicație care să permită monitorizarea în timp real a tuturor incintelor metalice pentru depozitarea deșeurilor menajere și similare din Oradea.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.