Radio Cluj…la modă: Gânduri înainte de Crăciun
Cine e de vină că frumoasa prințesă ce-a fost, odată, mama Albei-ca-Zăpada s-a transformat într-o mașteră iar oglinda o recunoaște ca atare?
Nimeni, decât poate ea însăși.
Cine e de vină că astăzi moda se prezintă așa cum se prezintă? Nimeni altcineva decât noi înșine, care vom prefera ca întotdeauna, dezastrele, spaimele, teroarea, în locul echilibrului, încrederii și finalmente, chiar a iubirii – nu reducționist privită prin prisma parteneriatului, ci într-un sens mult mai larg.
Oglinda fermecată sau nu, ne va pune în față, cu mici excepții, figurile noastre încrâncenate, încăpățânate, triste, nemulțumite sau nervoase, ce vor alege mereu acele opțiuni vestimentare ce le reflectă stările înnegurate.
Așa că să nu ne mirăm că moda este cel mai adesea urâtă, sau tristă sau exagerată Este reflexia perfectă a lumii, și câteodată, poate, deformează, exagerând, ca oglinzile de iarmaroc, acele trăsături ale noastre pe care ne chinuim cel mai tare să le ascundem.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 23 decembrie 2021, 06:00 / actualizat: 23 decembrie 2021, 8:08
În marea schimbătoare a tendințelor de orice fel, inclusiv ale modei, vor exista mereu niște constante, iar dacă vorbim despre modă – domeniul nostru de interes – constanta este dată de ceea ce o reprezintă clasicul.
Accepțiunea dată clasicului îndeobște este aceea a perfecțiunii, a ceva ce a intrat puternic de-a lungul timpului în conștiința lumii, ca întrunind toate caracteristicile armoniei, echilibrului, proporției și-n ultimă instanță a frumosului – suma calităților onorante ce reflectă stările umane pozitive, posibil model al perfecțiunii.
De multe ori, în modă, hainele clasice par simple și necăutate, nu obosesc privitorul prin decorații excesive, sunt rezumatul minimalist al unor încercări repetate, invizibile pentru admiratori – aidoma sculpturilor de-o perfecțiune și o esențializare maximă a lui Brâncuși.
De aceea și rezistă de-a lungul timpului, pentru că dețin ceva imuabil, ce nu poate fi clintit de vremelnicia mofturilor unor generații și ideologii- cămașa albă, rochia neagră, șiragul de perle- iar lista ar putea continua.
Este posibil ca aceste detalii să fie imperceptibile în marea masă a modelelor și tendințelor globale, dar persistă, ca un punct referențial dincolo de vizibil și invizibil, dincolo de cavalcada schimbărilor sezoniere ale modei.
În oglinda acestor zile care vin, urmează Crăciunul, sărbătoarea clasică prin excelență. Indiferent de vremuri, de credințe, de ideologii, de știri mai mult sau mai puțin pozitive sau reale, Sărbătoarea Crăciunului rămâne fixată în conștiințele noastre ca ceva ce nu poate fi clintit prin batjocuri, trenduri, opțiuni corecte politic, drept ceea ce este: Nașterea lui Isus.
Când toate celelalte trenduri vor fi pulverizate, așa cum se întâmplă de obicei, vom rămâne cu esența.
Crăciun fericit tuturor!
Călina Langa, fashion designer
Foto: arhivă personală
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.