Curiozități despre Crăciun
Ideea de spiriduși de Crăciun vine din credința străveche că gnomii păzeau casa omului de spiritele rele. Spiridușii au fost iubiți și urâți, pentru că, deși uneori se purtau cu bunăvoință, puteau foarte ușor să se transforme în ființe răutăcioase și nesuferite, atunci când nu erau tratați cum se cuvine. Percepția cea mai răspândită era că ei se purtau precum persoana cu care aveau de a face, fiind fie răutăcioși, fie drăguți. În Evul Mediu, mai degrabă așteptau daruri decât să le facă. Abia pe la mijlocul secolului al XIX-lea spiridușii au devenit prieteni ai lui Moș Crăciun.
Articol editat de cristina.rusu, 26 decembrie 2021, 06:00 / actualizat: 26 decembrie 2021, 9:31
Moș Crăciun purta o haină albastră înainte de anul 1920. Abia după anul 1920 haina roșie a devenit un standard pentru Moș Crăciun.
Cel mai mare cadou de Crăciun primit de cineva este … Statuia Libertății. Francezii au dăruit-o americanilor în 1886.
Deşi cele mai multe ţări ale lumii consideră că mâncarea preferată a lui Moş Crăciun este laptele cu biscuiţi sau fursecuri, unele regiuni au alte păreri. De exemplu, locuitorii Irlandei aşteaptă Moşul cu o halba de bere Guiness, băutura tradiţională a ţării. În Suedia, copiii aşază budinca de orez lângă brad, pentru a-l ospata pe Moş.
În 1942, Irving Berlin a compus White Christmas. Varianta cântată de Bing Crosby s-a vândut în peste 100 de milioane de copii devenind cel mai bine vândut cântec de Crăciun.
Îți vine să crezi că celebrarea Crăciunului a fost interzisă, în anul 1552, în Anglia, de către puritani? Obiceiul a fost reluat abia în 1660, odată cu instalarea în tron a lui Charles al doilea.
În Montreal, Canada, există o adresa oficială a lui Moş Crăciun, unde nu doar primeşte scrisori de la copii, ci şi răspunde acestora. Această adresă a luat naştere oficial în anul 1983, după ce timp de 9 ani, poşta locală primea o sumedenie de scrisori dedicate Moşului.
Știați că în Norvegia, în luna noiembrie, taxele se reduc la jumătate, pentru ca oamenii să aibă mai mulți bani de Crăciun?
Conform oamenilor de ştiinţă, pentru a oferi toate cadourile, Moş Crăciun trebuie să viziteze 822 de case pe secunda, să călătorească 1300 de km într-o secundă şi să se deplaseze cu o viteza de 3.765.865km/h.
Germania este prima ţară care a avut minunata idee de a împodobi bradul.
Specialiştii au descoperit că dacă fiecare copil din lume şi-ar dori de la Moş Crăciun o simplă ciocolată de 100 de grame, sania acestuia ar cântări în jur de 240 de tone şi ar avea nevoie de mai mult de 1000 de reni pentru a o deplasa în toate colţurile lumii.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.