Deşi deseori practice, telefoanele inteligente şi computerele ne pot îmbolnăvi. Dependenţa de acestea este o realitate, iar efectele sunt foarte îngrijorătoare.
Articol editat de cristina.rusu,
27 decembrie 2021, 12:00
Deşi deseori practice, telefoanele inteligente şi computerele ne pot îmbolnăvi. Dependenţa de acestea este o realitate, iar efectele sunt foarte îngrijorătoare.
Smartphone-ul a devenit însoțitorul nostru constant. Îl folosim pentru a asculta muzică, trimitem mesaje, comunicăm pe Whatsapp şi ne uităm la filme şi seriale. Folosim telefonul inteligent în scopuri personale și profesionale câteva ore bune, în fiecare zi. Nu surprinde, aşadar, că unii oameni se simt deznădăjduiţi dacă petrec mai multă vreme fără smartphone. În plus, în societatea noastră, utilizarea pe scară largă a mass-media și a smartphone-urilor este deja atât de înrădăcinată în viața de zi cu zi, încât este greu de spus dacă cineva este dependent de ele sau e pur și simplu doar un utilizator frenetic.
Concluzia nu poate fi formulată judecând exclusiv după numărul de ore petrecute cu smartphone-ul, a declarat Andreas Pauly, pedagog din Bonn.
Calea spre dependenţă se desfăşoară în cinci etape, spune specialistul. Prima fază este aceea în care încerci ceva pentru prima dată, de pildă un joc video. Cea de a doua fază este plăcerea resimţită în timpul consumului de media, urmată de a treia etapă, obişnuinţa. A patra şi penutlima fază este de-a dreptul critică: abuzul. La sfârșit apare dependenţa.
Conform unui studiu recent, adolescenţii germani petrec, în medie, între trei şi patru ore pe Internet. În principal pentru a conversa cu prietenii şi a intra pe reţele de socializare. Nevoia de a fi permanent conectaţi poate duce la apariţia unui comportament foarte nesănătos, explică Pauly. Nu puţini sunt şi cei care nu lasă telefonul din mână nici măcar la duş pentru a nu simţi că pierd o notificare importantă. Consecinţele asupra corpului uman cauzate de dependenţa de media pot fi măsurate, spune Pauly.
Comportamentul cauzat de această dependenţă este similar cu efectul alcoolului în creier. Utilizatorul are o stare de satisfacţie.
Pentru dependenţii care simt că nu pot să se vindece singuri, s-au înfiinţat clinici de specialitate. Aici, pacienţii sunt supuşi unor terapii menite să îi ajute în lupta contra consumului excesiv de conţinut multimedia. Vindecarea nu este simplă, inclusiv din cauza stimulilor omniprezenţi.
Poţi renunţa la alcool pentru a învinge dependenţa, dar viaţa fără conţinut media este de neconceput, explică Pauly. În timpul încercărilor de „dezintoxicare”, mulţi pacienţi trec prin reacţii precum transpiraţia abundentă, agresivitate sau stări de vertij.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.