Este amintită ca una din marile doamne ale cinematografiei, deşi Oscarul nu l-a câştigat niciodată. A avut o carieră de 7 decenii, făcând trecerea de la filmele mute din Berlin la contractele de star internaţional. În 27 decembrie 1901 s-a născut Marie Magdalene Dietrich:
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
27 decembrie 2021, 06:00 / actualizat: 27 decembrie 2021, 10:17
Este amintită ca una din marile doamne ale cinematografiei, deşi Oscarul nu l-a câştigat niciodată. A avut o carieră de 7 decenii, făcând trecerea de la filmele mute din Berlin la contractele de star internaţional. În 27 decembrie 1901 s-a născut Marie Magdalene Dietrich:
La 11 ani, Marie Magdalene şi-a combinat cele 2 nume într-o formă care-i plăcea mai mult, devenind Marlene. A studiat vioara în adolescenţă şi, deşi o încheietură accidentată a împiedicat-o să ajungă la performanţa de concert, şi-a obţinut primul ei job cântând la proiecţiile de filme fără sunet. În anii ’20 a avut roluri de secundare de teatru şi film, atât la Berlin cât şi la Viena, dar cea mai multă atenţie o atrăgea în muzicaluri în stil Broadway. În 1929 a jucat în Blue angel rolul unei artiste de cabaret care a distrus viaţa unui director de şcoală respectabil, o performanţă care i-a facilitat trecerea către contractele internaţionale.
La Hollywood, imaginea ei a fost construită ca o reacţie la concurenţa creată de Greta Garbo: în ochii publicului a devenit o femme fatale misterioasă, care abia de coboară din maşini de lux. Din 1930 datează Morocco, care i-a adus Marlenei Dietrich singura ei nominalizare la Oscar. Colaborarea ei cu regizorul Josef von Sternberg a fost fără precedent în istoria cinematografiei, cei doi lucrând împreună în total la 6 filme, cu rezultate care atrag şi acum atenţia prin efectul vizual. În orice caz, criticii sunt de părere că niciunul din realizările ulterioare pe cont propriu ale lui Dietrich şi Sternberg nu a egalat calitatea performanţei parteneriatului lor.
A primit oferte extravagante de a juca în filme color la sfârşitul anilor ’30, pentru un salariu de 450 de mii de dolari, ceea ce o plasa printre cele mai bine plătite vedete de cinema ale timpului ei. Totuşi popularitatea ei a intrat în declin, iar în 1938 a fost declarată toxică pentru box office, o distincţie sumbră pe care o împărţea cu rivala ei, Greta Garbo. În 1939 a acceptat un rol în Destry rides again: mult mai prost plătit decât cele cu care era obişnuită, dar care a ajutat în revitalizarea carierei ei.
Marlene Dietrich era cunoscută pentru opiniile ei politice ferme, pe care nu se sfia să le exprime. Împreună cu alţi disidenţi a pus laolaltă un fond pentru a-i ajuta pe cei care vor să părăsească Germania nazistă, iar în 1940 a renunţat complet la cetăţenia germană. Când America a intrat în război, Dietrich a fost printre vedetele care au dat spectacole pentru soldaţi, Lili Marleen fiind una din preferatele acestora.
Marlene Dietrich nu şi-a mai recâştigat statutul de vedetă de top după război; a continuat totuşi să lucreze cu regizori precum Alfred Hitchcock sau Orson Welles. Ultimul ei rol major a fost în pelicula Judgment at Nuremberg din 1961, în regia lui Stanley Kramer.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.