Incluziv: De 8 ani, o masă caldă pentru persoanele vulnerabile din Cluj
Asociaţia O masă caldă încearcă să ajute persoane fără adăpost, copii din centre de zi şi oameni cu posibilităţi materiale reduse, distribuind porţii de mâncare pentru cei nevoiaşi. Înainte de sărbători am fost în vizită în bucătăria asociaţiei:
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 28 decembrie 2021, 06:00 / actualizat: 28 decembrie 2021, 9:55
Asociaţia O masă caldă încearcă să ajute persoane fără adăpost, copii din centre de zi şi oameni cu posibilităţi materiale reduse, distribuind porţii de mâncare pentru cei nevoiaşi. Înainte de sărbători am fost în vizită în bucătăria asociaţiei:
Proiectul O masă caldă a început pe 1 iunie 2013, când un grup de voluntari au gătit pentru prima oară 50 de porţii de mâncare caldă la cantina Primăriei Cluj-Napoca. Treptat activităţile s-au extins şi în alte oraşe, cum ar fi Adjud, Bistriţa, Constanţa, Satu Mare şi Zalău. În fiecare zi se pregătesc sute de porţii de mâncare pentru copiii din centrele de zi administrate de alte asociaţii, pentru rezidenţii centrelor de adulţi, dar şi pentru persoanele fără adăpost. Raimonda Boian coordonează de 8 ani bucătăria O masă caldă:
Odată cu creşterea noastră s-a impus să avem o bucătărie proprie, pentru că ajunsesem să gătim în 4 locuri din oraş şi deja devenea destul de greu de coordonat. Am primit un spaţiu de la primărie şi am amenajat în 2018 bucătăria comunitară, în care gătim pentru beneficiarii din Cluj-Napoca. Ingredientele le cumpărăm cu banii asociaţiei; este foarte important pentru noi să avem certificate de conformitate pentru produse, să existe o responsabilitate a cuiva pentru ceea ce punem în caserole. De aceea nu putem accepta donaţii de această natură, pentru că riscul este foarte mare. – Raimonda Boian.
Echipele sunt compuse din voluntari care se întorc frecvent în bucătăria O masă caldă; iar în atâţia ani, programul de lucru s-a perfecţionat pentru a pregăti cantităţi mari de mâncare. Ni-l face cunoscut coordonatorul echipei, Ionuţ Muntean:
Toţi cei care vin aici sunt voluntari, iar asta contează foarte mult din punctul de vedere al implicării. La 10.00 dimineaţa cu o parte din voluntari pregătim legumele şi carnea de care avem nevoie în ziua respectivă, iar la 11.00 ne apucăm de gătit efectiv. Porţiile pentru copii trebuie să le terminăm la 12.30, iar cele pentru adulţi trebuie să fie gata la 15.00. Pregătim undeva la 300 de porţii pe zi. Meniul teoretic îl pregătim dinainte, ca să ştim cu ce să ne aprovizionăm, dar mai şi improvizăm în funcţie de ce donaţii primim şi câte persoane vin la gătit. – Ionuţ Muntean.
Bucătăria O masă caldă oferă asociaţiei independenţă în desfăşurarea activităţilor. Acest lucru a însemnat că în pandemie şi-a putut continua misiunea, deşi industria HoReCa şi-a întrerupt activitatea:
Logistic a fost mai greu, pentru că nu mai aveam voie să-i adunăm. Dar cu ajutorul voluntarilor şi a multor asociaţii, am reuşit să le ducem acasă celor care au unde locui; iar pe majoritatea oamenilor străzii îi cunoaştem, ştim în ce zone să-i găsim ca să le ducem mâncarea. Unii voluntari erau livratori la firme de curierat şi mergeau cu bicicleta, alţii cu maşina sau cu autobuzul. – Ionuţ Muntean.
O masă caldă nu e doar despre mâncare, ci despre faptul că aceste persoane vulnerabile fac parte dintr-o comunitate. Oricine doreşte să devină voluntar trebuie să se înscrie în prealabil completând formularul online aflat pe site-ul asociaţiei, la secţiunea Voluntariat.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.