Avea 26 de ani când a sosit în România, pentru a se căsători cu prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. A devenit prima regină a ţării după ce România a fost recunoscută ca regat. În 29 decembrie 1843 s-a născut Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied, care a avut pseudonimul literar de Carmen Sylva:
Articol editat de cristina.rusu,
29 decembrie 2021, 06:00 / actualizat: 29 decembrie 2021, 9:56
Avea 26 de ani când a sosit în România, pentru a se căsători cu prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. A devenit prima regină a ţării după ce România a fost recunoscută ca regat. În 29 decembrie 1843 s-a născut Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied, care a avut pseudonimul literar de Carmen Sylva:
A înfiinţat spitale, servicii de ambulanţă şi îngrijire şi a procurat medicamente pentru răniţi în timpul Războiului de Independenţă din 1877. Regina Elisabeta s-a implicat energic în sprijinirea artelor şi a societăţii filantropice, prin intermediul cărora a încurajat doamnele din înalta societate să aibă un rol activ în strângerea de fonduri şi în gestionarea actelor caritabile. În absenţa unui sistem de caritate, Societatea Regina Elisabeta a reginei, fondată în 1893, a tratat benevol circa 17.000 de pacienţi pe an, a distribuit medicamente gratuite şi a monitorizat starea familiilor nevoiaşe.
Regina a avut şi iniţiativa de a identifica potenţialul meşteşugurilor româneşti. Ea însăşi se înveşmânta adesea în portul naţional românesc, socotit până atunci strai al ţăranilor, şi a încurajat doamnele din suita ei să facă la fel, dându-i astfel o valoare socială deosebită. Regina a organizat la castelul regal de la Sinaia un centru de meşteşuguri naţionale. Şi-a făcut o datorie din a încuraja tinerii talentaţi să studieze prin intermediul unui program de burse. Regina s-a înconjurat cu artişti în devenire cum ar fi George Enescu sau Elena Văcărescu şi l-a sprijinit financiar pe pictorul Nicolae Grigorescu şi pe poetul Vasile Alecsandri.
Elisabeta a fost conştientă de beneficiul major al turismului într-o ţară care nu era încă în circuitul turistic internaţional. A iniţiat în acest domeniu o campanie susţinută de publicitate pentru a-şi face cunoscută în străinătate ţara adoptivă. Trenul Orient Express făcea o haltă la Sinaia şi călătorii erau găzduiţi la castelul regal. Ca parte a aceleiaşi campanii, România a participat la Expoziţia Universală de la Paris în anii 1867, 1889 şi 1900 cu broderii şi tapiţerii lucrate tradiţional de femei, iar în 1912, regina a organizat la Berlin expoziţia Die Frau im Kunst und Beruf (Femeia în artă şi meşteşuguri).
Talentul său lingvistic desăvârşit a ajutat-o să publice diverse opere în limbile franceză, germană şi engleză sub pseudonimul Carmen Sylva, prin lucrările sale făcând cunoscută în străinătate România; astfel a atras atenţia lui Mark Twain, care evocând-o a spus despre ea: „Acea prinţesă şi poetă germană încântătoare, adorabilă, îşi aduce aminte că florile codrului şi câmpiile «i-au vorbit»”. Aceasta a ales pseudonimul Carmen Sylva, latinescul pentru „cântecul pădurii”, chiar la îndemnul lui Carol, pentru a delimita poeta de regină.
Regina Elisabeta a murit cu puţin timp înainte ca România să declare război Germaniei şi a fost îngropată la Mănăstirea Curtea de Argeş.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.