Dieta săracă a gravidelor, risc de îmbolnăvire a copiilor
Avertismentul oamenilor de ştiinţă, citat de publicaţia The Guardian, vine după ce testele de laborator pe cobai care au alimentaţia săracă în timpul sarcinii, arată că aceştia au dat naştere la pui cu un risc ridicat de diabet de tip 2.
Articol editat de cristina.rusu, 3 ianuarie 2022, 12:00
Cercetatorii de la Universitatea din Cambridge spun că schimbările genetice se acumulează în mod normal, cu vârsta, iar modificările pot apărea şi la oameni.
Potrivit jurnaliştilor de la The Guardian studiul este considerat a fi prima dovadă că dieta săracă a mamei în timpul sarcinii îi poate face pe oameni mai vulnerabili la efectele îmbătrânirii.
Diabetul de tip 2 afectează modul în care organismul produce şi răspunde la insulină, un hormon produs de către celulele beta din pancreas.
Boala este diagnosticată de obicei la persoanele peste 40 de ani, dar este constatată tot mai frecvent la persoanele mai tinere.
Oamenii de ştiinţă conduşi de Susan Ozanne de la Institutul de Ştiinţe Metabolice din Cambridge a constatat că o dietă săracă maternă a dus la schimbări care au redus activitatea unei gene numite Hnf4a.
Gena reglementează modul în care multe celule care produc insulina din pancreas cresc dar şi capacitatea unor organe de a răspunde la un nivel ridicat de glucoză în sânge.
RRA/ Ionuț Dragu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.