Primăria clujeană lansează licitațiile pentru centura metropolitană și metrou
Viceprimarul Dan Tarcea arată că metroul și centura metropolitană sunt cele mai importante proiecte ale municipiului Cluj-Napoca. Licitațiile vor fi lansate pe parcursul acestui an, urmând ca finanțarea să fie asigurată, în principal, din fonduri europene și bani de la bugetul de stat.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 4 ianuarie 2022, 10:36 / actualizat: 9 ianuarie 2022, 13:56
Metroul este cel mai avansat proiect, pentru care reprezentanții primăriei vor să lanseze licitația chiar în luna februarie. Până atunci, primarul Emil Boc anunță că va fi încheiat un protocol cu comuna Florești, prin care municipiul va fi mandatat să se ocupe de selecția executantului:
Vom încheia un protocol prin care comuna Florești va mandata primăria Cluj-Napoca pentru a demara și derula procedurile de licitație în vederea derulării acestui obiectiv. Termenul este 17 ianuarie 2022 pentru a trece prin cele două consilii locale protocolul de colaborare, după care vom lansa licitația de realizare a metroului. (Emil Boc)
Construcția metroului are deja asigurate 300 de milioane de euro din PNRR. În prima etapă, va fi construită o linie de 7,5 kilometri, cu 9 stații, prețul lucrărilor fiind de 800 de milioane de euro. Detaliile licitației urmează să fie stabilite în această lună cu Ministerul Transporturilor, care este ordonatorul principal de credite.
Și centura metropolitană va fi construită tot în parteneriat cu Ministerul, însă această lucrare poate demara doar după ce vor fi deschise liniile clasice de finanțare europeană. Deocamdată, Primăria Cluj-Napoca trebuie să finalizeze documentațiile în baza cărora va fi organizată selecția constructorului.
Emil Boc precizează că la mijlocul acestei primăveri studiile vor fi pe masa Guvernului, care, apoi se va ocupa de licitație:
În privința centurii metropolitane a Clujului termenul de finalizare a documentațiilor este 31 martie 2022, după care urmează aprobarea indicatorilor tehnico-economici la Ministerul Transporturilor și după aceea în Guvern. Odată depășite aceste proceduri, va fi organizată licitația de execuție. Deci, anul acesta, la proiectul centurii metropolitane, avem finalizarea documentației și înaintarea ei spre Ministerul Transporturilor în vederea promovării în Guvern a indicatorilor tehnico-economici și demararea procedurii de lansare a licitației. (Emil Boc)
Emil Boc asigură că centura metropolitană se află printre prioritățile Ministetrului Transporturilor, care a plasat-o pe locul trei între centurile care trebuie construite în România în actualul exercițiu bugetar al Uniunii Europene:
Vestea bună, în privința centurii, este următoarea: a fost aprobat în Guvern planul investițional al infrastructurii de transport 2020 – 2030. Centură metropolitană a Clujului este pe locul 3 din 12 proiecte, că prioritizare. (Emil Boc)
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.