Oboseala constantă are multiple cauze
Alimentaţia incorectă – carbohidraţii rafinaţi sunt o sursă rapidă de energie şi se găsesc în alimente procesate care şi-au pierdut fibrele şi nutrienţii precum prăjiturile, pastele sau pizza. Acestea provoacă o creştere a zahărului în sânge, care scade, însă, rapid, provocând oboseală. Prin urmare, este importantă evitarea acestor alimente şi alegerea celor bogate în fibre.
Articol editat de cristina.rusu, 9 ianuarie 2022, 12:00
Lipsa activităţii fizice – în anul 2008, a fost realizat un studiu care a constatat că este necesară o activitate fizică regulată pentru a creşte nivelul de energie. Persoanele care fac doar 20 de minute de exerciţii fizice de intensitate scăzută, de trei ori pe săptămână, au niveluri mai mari de energie.
Perturbarea echilibrului hidric în organism – apa pe care organismul o pierde ca urmare a reacţiilor biochimice trebuie compensată, altfel va începe deshidratarea. Acest lucru poate duce la niveluri scăzute de energie şi dificultăţi de concentrare. Potrivit unei cercetări, bărbaţii care beau apă în timp ce se află pe banda de alergare se simt mai energici decât cei care nu consumă lichide în timpul efortului fizic.
Lipsa de vitamine – oboseala poate fi cauzată de lipsa de vitamine şi minerale precum fier, vitamina D sau vitamina B12. Cantitatea acestora poate fi completată prin utilizarea anumitor alimente. De exemplu, fierul se găseşte în spanac şi carnea roşie, B12 – în lapte, ouă, somon şi carne de vită, iar vitamina D – în ciuperci, peşte gras şi fructe de mare.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.