Un sistem Angio CT, unic în România, va funcționa în premieră la Spitalul Județean din Oradea
Valoarea totală a proiectului este de 9,7 milioane euro, din care Primăriei Oradea îi revin 4,7 milioane euro, restul sumei revenind partenerilor de proiect.
Articol editat de cristina.rusu, 10 ianuarie 2022, 16:19
Proiectul este implementat de Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională din cadrul Primăriei Oradea.
Sistemul Angio CT – o premieră în România
Printre echipamentele medicale achiziționate se numără un sistem unic în România – Sistemul Angio CT, care va funcționa în premieră la Spitalul Județean Oradea.
Aparatul este dedicat radiologiei intervenționale, dând posibilitatea medicilor ca în cazul pacientului cu AVC să intervină în timp real, izolând zona afectată a creierului și prevenind în acest fel extinderea în zonele sănătoase.
Pacientul tratat cu acest aparat va putea ieși din spital pe picioarele lui, în doar câteva ore de la diagnosticare, a explicat primarul Florin Birta.
Acesta este un sistem hibrid folosit în radiologia intervențională vasculară și nonvasculară, compus dintr-un computer tomograf și un braț fluoroscopic cu care se pot achiziționa imagini secționale din zona de interes, combinat cu imaginile angiografice. Acestea se pot efectua în aceeași încăpere, fără ca medicii să fie nevoiți să mute pacientul. Astfel, se pot aborda patologii complexe prin intervenții minim invazive și cu timp de recuperare scurt.
Patologiile care se pot aborda cu un astfel de sistem sunt: neuroradiologie (atacul ischemic acut, anevrismele cerebrale și malformațiile arterio-venoase), oncologică (chemoembolizari/ablațiie tumori hepatice, renale etc), patologia vasculară periferică (repermeabilizarea vasculară) și patologia nonvascular (drenaje de colecții, puncţii biopsie).
Municipiul Oradea este partener în cadrul acestui proiectul ROHU 449, alături de încă cinci unități administrativ-teritoriale din județul Bihor: Consiliul Judeţean Bihor, Municipiul Marghita, Municipiul Salonta, Orașul Aleșd și Municipiul Beiuș, precum și Autoguvernarea Locală Berettyóújfalu, Universitatea din Oradea – Facultatea de Medicină și Farmacie, Serviciul Județean Salvaspeo Bihor, reprezentat juridic prin Asociația Salvatorilor Montani Bihor – partener asociat şi Spitalul Gróf Tisza István – partener asociat.
Prin echipamentele medicale achiziționate, sistemul sanitar orădean, dar și celelalte unități sanitare aflate în administrarea partenerilor de proiect vor fi interconectate în timp real prin sistemul de telemedicină, dorindu-se o creștere a resurselor disponibile prin mijloace tehnologice moderne, indiferent de locația în care un cetățean solicită asistență medicală pe plan local.
Municipiul Oradea a fost desemnat să deruleze achiziția publică în comun, în numele unităților administrativ-teritoriale partenere în proiect, pentru un număr de zece loturi reprezentând echipamente și sisteme medicale de tehnologie avansată, precum: ecografe Doppler, aparate radiologice, CT, SPECT CT, Angio CT, videolaringoscoape, defibrilatoare, paturi ATI și sistem intraspitalicesc de telemedicină și sistem PACS de comunicare și arhivare imagini.
Pentru fiecare lot de echipamente medicale se încheie un contract de achiziție. În total vor fi 10 contracte. Dintre acestea, 7 au fost deja semnate, 2 sunt în curs de semnare (cele care au ca obiect Lotul 7 – 10 paturi ATI și Lotul 10 – 2 defibrilatoare), iar achiziția care vizează Lotul 2 (aparat radiologie digital) este în curs de evaluare a ofertelor tehnice, a transmis municipalitatea orădeană.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.