Ca profesie a fost avocat, dar a devenit cunoscut ca unul din primii autori de basme. Scufiţa Roşie, Cenuşăreasa şi Motanul încălţat sunt doar câteva din personajele care i se datorează. În 12 ianuarie 1628 s-a născut Charles Perrault:
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
12 ianuarie 2022, 06:00 / actualizat: 12 ianuarie 2022, 8:27
Ca profesie a fost avocat, dar a devenit cunoscut ca unul din primii autori de basme. Scufiţa Roşie, Cenuşăreasa şi Motanul încălţat sunt doar câteva din personajele care i se datorează. În 12 ianuarie 1628 s-a născut Charles Perrault:
Charles Perrault provenea dintr-o familie de burghezi avuţi, a avut aşadar posibilitatea să frecventeze cele mai bune şcoli ale Parisului. A studiat dreptul şi, pe urmele tatălui şi a fratelui mai mare, a ocupat diverse posturi în serviciul guvernului. A fost un timp secretarul lui Jean Baptiste Colbert, ministrul de finanţe al lui Ludovic al 14-lea. Primele sale texte cunoscute au fost scrise pentru a glorifica pictorul regal, pe Charles le Brun, ori pentru a descrie în termeni fastuoşi serbarea organizată de Ludovic al 14-lea pentru amanta lui, Louise de La Valliere. În 1669 l-a sfătuit pe rege să includă în faimosul labirint de la Versailles 39 de fântâni, fiecare cu o tematică bazată pe o fabulă a lui Esop. Se poate spune că Perrault a fost cel care a declanşat, în viaţa intelectuală franceză, conflictul cunoscut drept „cearta dintre antici şi moderni”, el fiind desigur de partea modernilor, în încercarea de a demonstra superioritatea literaturii secolului său.
Postul său fiind ocupat de fiul lui Colbert, Perrault a fost obligat să iasă la pensie în 1882, la 56 de ani. Colbert a murit în anul următor, iar Perrault a pierdut atunci susţinerea financiară de care avea parte. S-a dedicat un timp literaturii creştine, scriind despre Ioana d’Arc, dar asemeni altor autori cu aceeaşi idee, a devenit bătaia de joc a contemporanilor. Din tot ce a scris Charles Perrault, din toate eseurile, poeziile şi odele scrise de-a lungul vieţii, basmele sunt singurele citite până în ziua de azi. Totuşi uneori din poveştile lui lipsesc finalurile fericite pe care le cunoaştem: Scufiţa Roşie a lui Perrault e devorată de lup, autorul vrând să avertizeze tinerele împotriva domnilor – a lupilor aparent blânzi – care le-ar putea pune în pericol. Charles Perrault a murit la Paris, în 1703.
Andrea Nagy
Foto: Wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.