Bunătăți de la…studenți [AUDIO/FOTO]
Sub îndrumarea conf. univ. dr. Carmen Ghergheleș (la materia „Gastronomie”), tinerii au pregătit preparate culinare specifice bucătăriei românești. Produsele au fost pregătite în bucătăria facultății, fiind foarte apreciate de colegi și profesori.
Articol editat de cristina.rusu, 19 ianuarie 2022, 09:34
Sunt 16 studenți, atât fete, cât și băieți, toți pricepuți. La materia «Gastronomie» noi nu învățăm să gătim, ci să ne descurcăm din punct de vedere al alegerilor gastronomice pe care le vom face când vom merge să vizităm diferite țări, sau în România, pentru obiceiuri culinare gastronomice, a spus conf. univ. dr. Carmen Ghergheleș.
Evenimentul s-a dorit să fie și o activitate de socializare între tineri și dascăli. Ei au împărtășit rețete de preparate culinare.
A devenit o tradiție pentru studenții de la Inginerie și Management în Alimentație Publică și Agro-Turism de la Facultatea de Protecție a Mediului din Oradea să organizeze expoziții culinare.
De altfel, de două ori pe lună, la laboratoarele de la „Gastronomie”, tinerii descoperă relația dintre cultură și alimentație a altor popoare.
Am mers în Japonia – online. Am mers apoi în Franța, în Italia, în Austria. Am identificat mâncăruri specifice, obiceiuri gastronomice în diferite perioade ale anului și cu ocazia unor sărbători religioase ale lor. Am identificat condimente. La rândul lor, studenții își vor putea folosi cunoștințele dobândite, atunci când vor avea propria afacerea. Ei vor deveni manageri de pensiuni sau de unități de alimentație publică și dacă vor vrea să pregătească produse culinare specifice anumitor popoare, acum se pun bazele culturii gastronomice, a afirmat Carmen Ghergheleș.
La final, studenții și profesorii au gustat din preparatele culinare. Cu toții au apreciat modul de prezentare a produselor și au fost de acord că astfel de evenimente au bogate valențe educative.
Pe mese au fost expuse: sarmale, salată de vinete, ouă umplute, friptură de porc, platouri, rulade, pui crispy, dar și diferite sortimente de prăjituri.
Am pregătit o parte din platouri, salata de vinete, rulade, ouă umplute, mai multe. Salata de vinete a avut mare trecere. Împreună cu colegii mei, am reușit să facem masa aceasta. Această activitate ne unește foarte mult. La fiecare oră devenim tot mai cooperativi și putem să ducem la bun sfârșit o activitate de acest fel, a spus Natalia Cuc, studentă în anul III la Inginerie și Management în Alimentație Publică și Agro-Turism.
Am pregătit mușchi de porc la cuptor, cu un sos de ciuperci și cu ceapă, a spus Florin Rusal, student în anul III la aceeași specializare.
Emma Dehelean a gătit sarmale cu varză acră și cu carne de porc.
Ori de câte ori am ocazia, pregătesc sarmale. Prietenii mă roagă mereu să le fac sarmale. Astfel că astăzi am pregătit ceea ce știu să gătesc eu cel mai bine, a spus Emma Dehelean.
Colega ei, Mihaela Hanganu, a pregătit ouă umplute, unele fiind de culoare roșie, foarte apreciate de tinerii și profesorii prezenți la expoziția culinară.
Alți tineri au muncit în echipă și au pregătit delicioase prăjituri.
Am ales să fac o prăjitură tradițională cu nucă și cornulețe fragede cu magiun de prune, a spus o tânără.
Studenții și dascălii și-au propus să reia activitatea în preajma sărbătorilor pascale.
Text/Foto: Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.