Ce e greşit să-i spunem unui scoţian? Că nu am auzit niciodată de Robert Burns! Poetul, care a compus versuri pentru multe melodii pe care le auzim azi cântate la cimpoi, s-a născut în 25 ianuarie 1759:
Articol editat de cristina.rusu,
25 ianuarie 2022, 06:00 / actualizat: 25 ianuarie 2022, 9:03
Ce e greşit să-i spunem unui scoţian? Că nu am auzit niciodată de Robert Burns! Poetul, care a compus versuri pentru multe melodii pe care le auzim azi cântate la cimpoi, s-a născut în 25 ianuarie 1759:
Ca fiu de fermier, Robert Burns nu a avut parte de prea multă educaţie formală. Tatăl lui l-a învăţat să scrie şi să citească, precum şi noţiuni elementare de istorie şi geografie, dar şcoala era lăsată deoparte când munca pe câmp o cerea. Primele versuri le-a dedicat fetelor pe care le-a întâlnit (în special unei tinere numite Alison Begbie care, în ciuda a 4 cântece care i-au fost destinate, a refuzat să se mărite cu Burns). S-a căsătorit cu Jean Armour, fiica unui pietrar, care i-a născut 9 copii. Aflat în dificultăţi financiare serioase, Burns a acceptat să se angajeze pe o plantaţie de trestie de zahăr din Jamaica, unde ar fi urmat să devină asistentul supraveghetorului de sclavi. Acest job al poetului naţional e şi astăzi motiv de dispută în Scoţia (el însuşi a fost neobişnuit de reţinut în discutarea subiectului).
Şi-a publicat primul volum în 1786, exact în ziua în care a cerut divorţul de soţia lui (deşi ulterior s-a răzgândit). Succesul a fost imediat, volumul făcându-l cunoscut pe Burns în întreaga Scoţie. A fost bine primit în cercul intelectualilor din Edinburgh, unde a făcut o impresie memorabilă asupra tânărului Walter Scott, care avea pe atunci 16 ani. Când i s-a propus să scrie versuri pentru un volum de cântece populare scoţiene, a răspuns cu entuziasm, contribuind cu peste 100 de compoziţii. Aceste cântece au fost cele care – discutabil – au asigurat faima de câteva secole pentru Robert Burns; în versurile lor poetul a preferat simplitatea, imaginându-le ca fiind cântate la instrumente tradiţionale, deşi de-a lungul timpului au fost adaptate şi sub forma unor aranjamente de muzică clasică.
A fost de asemenea un culegător de cântece populare, pe care le-a notat şi le-a extins, unele – mai puţin decente – fiind cântate în localurile scoţiene până la începutul secolului XX. În culmea succesului însă a început să fie remarcat negativ de contemporani din pricina opiniilor sale politice, Burns fiind un susţinător vocal al mişcării de independenţă a Statelor Unite.
Cu sănătatea şubrezită de activitatea intensă şi de efortul de a rămâne pe linia de plutire în plan financiar, Robert Burns a murit prematur, la vârsta de 37 de ani.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.