A interpretat zeci de roluri pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, dar a fost prezent şi la microfonul teatrului radiofonic. A debutat pe ecran în pelicula Ciulinii Bărăganului, iar de atunci a putut fi văzut în peste 50 de filme. Florin Piersic împlineşte astăzi 86 de ani:
Articol editat de cristina.rusu,
27 ianuarie 2022, 06:00 / actualizat: 27 ianuarie 2022, 9:11
A interpretat zeci de roluri pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, dar a fost prezent şi la microfonul teatrului radiofonic. A debutat pe ecran în pelicula Ciulinii Bărăganului, iar de atunci a putut fi văzut în peste 50 de filme. Florin Piersic împlineşte astăzi 86 de ani:
Florin Piersic s-a născut la Cluj, în 27 ianuarie 1936, într-o familie originară din Bucovina. A fost elev al Liceului de băieţi nr. 3 (azi Colegiul Naţional Emil Racoviţă).
Cariera
Talentul lui Florin Piersic a fost descoperit de actriţa şi regizoarea Elena Negreanu. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti, promoţia 1957, iar spectacolul de absolvire a fost Peer Gynt, de Henrik Ibsen. Au urmat Tragedia optimistă şi Oameni şi şoareci, jucate pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, piese care au scos în evidenţă naturaleţea şi prospeţimea sa în interpretare.
Pe marele ecran, rolurile sale celebre rămân cele de haiduci – Anghel Şaptecai sau Grigore Pintea; dar rolul cel mai cunoscut şi îndrăgit, cu care aproape s-a confundat în conştiinţa publicului, este Mărgelatu din seria de filme regizate de Doru Năstase şi Gheorghe Vitanidis.
A apărut în numeroase emisiuni de divertisment la radio şi televiziune, în care a dovedit că poate cânta la fel de bine cum joacă.
Ascultătorii fideli ai teatrului radiofonic nici nu-şi pot imagina un pedagog de şcoală nouă mai potrivit decât Florin Piersic. De fapt, e aproape ca şi cum piesa ar fi fost scrisă cu gândul la actorul clujean, atât de bine s-au amalgamat particularităţile de limbaj ale actorului şi ale personajului:
În 2009 a lansat albumul muzical Hoinărind printre amintiri, care cuprinde zece piese compuse de Dan Iagnov, toate cântate de marele actor. Titlul albumului a fost şi titlul spectacolului-omagiu, din 2010, când Florin Piersic a fost sărbătorit pe scena Sălii Palatului din Capitală, la împlinirea a peste 50 de ani dedicaţi scenei şi cinematografiei româneşti.
Viaţa personală
Florin Piersic s-a căsătorit prima oară în anii ’60, cu actriţa Tatiana Iekel. A fost căsnicia din care a rezultat primul său copil, Florin JR. A doua soţie a fost tot o actriţă, Anna Szeles, alături de care a devenit tată pentru a doua oară. În 1985 Anna Szeles a cerut divorţul şi s-a mutat în Ungaria, luându-l cu ea şi pe fiul lor, Daniel.
În 1993, după o relaţie de 7 ani, Florin Piersic s-a căsătorit cu Anna Török, de asemeni originară din Cluj.
Politică
În 1986 a fost urmărit de Securitate, acuzat fiind că întreţine relaţii suspecte cu cetăţeni străini. Cazul a fost declanşat când în bagajele unei tinere venite din străinătate s-a găsit o revistă publicată la New York, despre care aceasta susţinea că trebuie să ajungă la Florin Piersic.
La 10 decembrie 2012, actorul a primit cetăţenia Republicii Moldova. Florin Piersic a adresat o scrisoare preşedintelui moldovean motivând solicitarea prin faptul că acolo este primit foarte bine de oameni şi se simte iubit, iar tatăl lui a activat, în calitate de medic veterinar, atât în Bucovina cât şi în Basarabia.
Distincţii şi onoruri
De-a lungul timpului Florin Piersic a primit titlul de „cetăţean de onoare” al mai multor oraşe precum: Bacău, Cluj-Napoca, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, Bucureşti, Galaţi şi Iaşi.
În 2002, la împlinirea unui veac de film românesc, actorul Florin Piersic a fost printre cei care au fost decoraţi cu Ordinul naţional Steaua României în grad de Cavaler, „pentru prestigioasa cariera artistică şi talentul deosebit prin care au dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă”.
În 2011, cinematograful Republica din Cluj-Napoca a primit numele maestrului Florin Piersic. La ceremonia de inaugurare a sosit călare pe un cal, într-un costum ce amintea de Mărgelatu.
În 2014 actorul a primit titlul de Doctor Honoris Causa Artist al Universităţii de Vest din Timişoara.
La 31 ianuarie 2011, Florin Piersic a primit prima stea pe Walk of Fame-ul bucureştean, în cadrul unui proiect cultural inaugurat în Piaţa Timpului din Capitală. În 2016, actorului i-a fost acordat Premiul pentru întreaga carieră în cadrul celei de-a zecea ediţii a Galei Premiilor Gopo.
La 14 mai 2019, Florin Piersic a primit, la cea de-a XXVII-a ediţie a Premiilor Galei UNITER care a avut loc la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, Premiul pentru întreaga activitate, care i-a fost înmânat de Ion Caramitru. În iunie, acelaşi an, actorul a fost omagiat în cadrul celei de-a zecea ediţii a Festivalului Serile Filmului Românesc desfăşurate la Iaşi.
În ianuarie 2021 scriitorul mureşean Nicolae Băciuţ a lansat volumul Vă pup, ciocoflenderilor, dedicat maestrului Florin Piersic. Cartea cuprinde impresii ale oamenilor alături de care Florin Piersic a lucrat în cei peste 60 de ani petrecuţi pe scenă, seria de mărturii fiind deschisă de Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române.
Andrea Nagy
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.