Ce este Sirenomelia, sau „sindromul sirenei”
Acest mit este întâlnit şi la alte popoare, inclusiv la grecii antici, unde sirenele sunt descrise ca nişte femei frumoase, seducătoare, dar rele, care vor să ucidă marinarii.
Articol editat de cristina.rusu, 29 ianuarie 2022, 18:00
Singura poveste în care sirena este un personaj pozitiv este cea scrisă de Hans Christian Andersen, care a fost transformată apoi într-o serie de desene animate realizate de Disney.
Este posibil ca toate aceste legende să fi pornit de la un fapt real, mai exact o anomalie congenitală care se întâlneşte şi acum.
Sirenomelia, sau „sindromul sirenei” este o boală mortală. Copilul se naşte cu picioarele unite într-unul singur şi întoarse. De obicei, micuţii nu trăiesc mai mult de câteva zile.
Malformaţia face picioarele unite să semene cu o coadă de peşte.
Medicul Lindsey Fitzharris, de la Universitatea Oxford, spune că anomalia apare în timpul sarcinii, când fătul nu este alimentat normal cu sânge şi astfel îşi formează o singură arteră în loc de două, care „fură” din rezerva de sânge care alimentează partea inferioară a corpului.
Boala este rară, afectează un copil din 100.000 şi este mai des întâlnită la gemenii identici.
În jumătate de cazuri copiii se nasc morţi, iar restul mor de obicei după câteva zile.
Deşi cunoscută de acum 100 de ani, boala este rareori descrisă în cărţile de medicină.
Există câteva exemplare de fetuşi care au fost conservaţi în borcane cu formol şi acum sunt expuşi în diferite muzee. Cea mai mare colecţie de acest fel se află în Muzeul Vrolik din Amsterdam.
În prezent, există câteva cazuri de copii care au supravieţuit după ce au fost operaţi şi medicii le-au separat picioarele.
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.