De profesie inginer, a fost trimis ca agent secret în Singapore de către guvernul în exil al lui Charles de Gaulle. A fost capturat şi condamnat la 2 ani de muncă silnică, experienţă pe care a redat-o în volumul Podul de pe râul Kwai. Ne amintim astăzi de scriitorul Pierre Boulle:
De profesie inginer, a fost trimis ca agent secret în Singapore de către guvernul în exil al lui Charles de Gaulle. A fost capturat şi condamnat la 2 ani de muncă silnică, experienţă pe care a redat-o în volumul Podul de pe râul Kwai. Ne amintim astăzi de scriitorul Pierre Boulle:
Pierre Boulle s-a născut la Avignon în 1912. În 1933 a obţinut o diplomă de inginer, cu care şi-a găsit de lucru pe plantaţii britanice de cauciuc din Malaya. La izbucnirea războiului s-a alăturat armatei franceze din Indochina, iar după ce naziştii au ocupat Franţa, a rămas în serviciul guvernului în exil condus de generalul Charles de Gaulle. A fost capturat pe râul Mekong şi supus la 2 ani de muncă silnică. După război Pierre Boulle a încercat să revină la viaţa lui de dinainte, dar a sfârşit în final la Paris, prea sărac pentru a-şi permite să locuiască pe cont propriu. L-a primit sora lui, iar Boulle chiar plănuia să o adopte pe fiica acesteia, deşi ideea nu s-a concretizat niciodată. În 1952 şi-a pus pe hârtie experienţele din război într-o semi-ficţiune intitulată Podul de pe râul Kwai, despre linia ferată pe care au fost siliţi să o construiască prizonierii, un proiect în care şi-au pierdut viaţa peste 100 de mii de muncitori asiatici şi 16 mii de condamnaţi. Cartea a avut un succes imens şi s-a vândut în milioane de exemplare, dar i-a scos din sărite pe alţi foşti prizonieri de război, pentru că ofiţerul supraveghetor a fost înfăţişat ca fiind un colaboraţionist, în timp ce personajul real pe care a fost bazat nu a colaborat niciodată cu naziştii. Ecranizarea a câştigat 7 Oscaruri; Boulle însuşi a primit unul pentru cel mai bun scenariu, cu toate că nu a lucrat deloc la film şi, conform propriilor sale cuvinte, nu vorbea o boabă de engleză. S-a întâmplat însă ca scenariul să fi fost scris de Carl Foreman şi Michael Wilson, trecuţi pe atunci pe lista neagră pentru că erau simpatizanţi comunişti.
În 1963, după o serie de romane cu un succes moderat, Boulle a produs din nou un volum de mare răsunet: de această dată un science fiction clasic, intitulat Planeta maimuţelor. În carte, în anul 2500, un grup de astronauţi pornesc spre o planetă îndepărtată; ajung însă să aterizeze forţat într-un loc bizar, unde oamenii erau ţinuţi în grădini zoologice şi folosiţi în experimente de laborator, în timp ce pământul era dominat de maimuţe inteligente. Ecranizarea de această dată s-a îndepărtat mult de carte, cu propunerea chiar a unui final alternativ; iar filmului iniţial i-au urmat 4 alte lungmetraje, un serial de televiziune, o serie animată şi, dacă tot e moda, un remake în 2001.
Pierre Boulle a murit la Paris în 30 ianuarie 1994, cu 3 săptămâni înainte de a împlini 82 de ani.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.