A13 Sibiu – Făgăraș, primul proiect anunțat de Ministerul Transporturilor în 2022
Autostrada Sibiu – Făgăraș a fost aprobată de Comitetul Interministerial și mai are nevoie doar de acordul de mediu înainte să fie scoasă la licitație. Emiterea avizului Agenției de Mediu era așteptată pe parcursul acestei luni, dar procedurile s-au prelungit iar actul se preconizează că va fi eliberat în februarie.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 31 ianuarie 2022, 10:30 / actualizat: 31 ianuarie 2022, 13:31
Un alt pas important a fost făcut la sfârșitul lunii decembrie, când Ministerul Transporturilor a avizat indicatorii tehnico-economi ai proiectului.
Licitația pentru cei 68 de kilometri ai tronsonului Sibiu – Făgăraș va fi lansată, potrivit ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu, în luna martie a acestui an.
Traseul se desprinde din Autostrada Sibiu – Pitești în dreptul nodului rutier de la Boița și merge paralel cu Munții Făgăraș într-un relief preponderent de șes, care nu pune probleme deosebite. Proiectul prevede amenajarea mai multor tuneluri pentru lupi și urși, zona fiind una des frecventată de animale sălbatice.
Tronsonul Sibiu – Făgăraș a fost împărțit în patru loturi distincte, care cel mai probabil vor fi licitate separat.
Primul sector, de 14 kilometri, va fi construit între Boița și Avrig. Cel de-al doilea are 20 de kilometri și continuă până în zona localității Arpașu de Jos, a treia porțiune, de 17,5 kilometri, ajunge la Sâmbăta de Sus, iar ultimul sector, tot de aproximativ 17,5 kilometri se va termina în dreptul municipiului Făgăraș, printr-un drum de legătură cu DN1.
Autostrada Sibiu – Făgăraș va continua ulterior spre Brașov, pe un traseu care inițial făcea parte din Autostrada Transilvania. Pentru această porțiune se lucrează deocamdată la actualizarea studiilor de fezabilitate și cel mai devreme peste doi ani se poate vorbi despre scoaterea ei la licitație.
Când va fi gata, Autostrada Sibiu – Brașov va avea aproximativ 130 de kilometri lungime și va purta numele A13.
Potrivit previziunilor făcute de reprezentanții Ministerului Transporturilor, această autostradă va fi terminată înainte de începerea lucrărilor la Autostrada Brașov – Ploiești, care va descongestiona traficul pe Valea Prahovei. În aceste condiții, Brașovul va fi mai întâi legat prin A1 și A3 de Vestul Europei, înainte să aibă o autostradă care să ajungă până la București.
Mihai Miclăuș
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.