Ascultă Radio România Cluj Live

Teatrul „Puck” împlinește 72 de ani

Primul spectacol aniversar va avea loc vineri, 4 februarie, de la orele 9.30 și 10.30. Este vorba de „Állatmesék”/„Povești cu animale”, după Móricz Zsigmond, realizat de actorii Patka Ildikó, Pünkösti Laura și Urmánczi Jenő. Este o reprezentație în limba maghiară, veselă, muzicală și interactivă, concepută pentru copii de doi-patru ani.

Teatrul „Puck” împlinește 72 de ani

Articol editat de cristina.rusu, 1 februarie 2022, 13:06

De la ora 18.00, în aceeași zi, sala Teatrului „Puck” va găzdui spectacolul „Félúton”/„La jumătatea drumului”, realizat pentru adolescenți.

Echipa implicată în proiect a realizat spectacolul în spiritul adolescenței: cu experiență minimă, căutări permanente, ieșiri dese din zona de confort. Astfel s-a născut acest spectacol mozaic, folosind instrumentele de tip devised theatre, combinând trei teme: școala, familia și iubirea.

În distribuție: Balogh Dorottya și Mostis Balázs. Regia este semnată de Balogh Dorottya și Mostis Balázs, scenariul de Balogh Dorottya, iar asistent regie este Erdei Emese. Muzica din spectacol a fost compusă de Domokos Előd. Scenografie, costume și păpuși: Balogh Dorottya.

Spectacolul este prezentat în limba maghiară, iar vârsta minimă recomandată este 14 ani.

 

Ziua de sâmbătă, 5 februarie, va începe cu spectacolul „A brémai muzsikusok”/„Muzicanții din Bremen”, după Frații Grimm, în regia lui Rumi László.

Povestea binecunoscută a „Muzicanților din Bremen” este o adaptare originală pentru secția maghiară a Teatrului de Păpuși „Puck”. Aventura celor patru muzicieni începe, în viziunea scenică a regizorului Rumi László, în momentul în care se termină istoria cunoscută din poveste: personajele își povestesc peripețiile din trecut, reflectând asupra traseului pe care l-au parcurs. Istorisirile lor sunt prezentate prin cântece, iar muzica live integrează toate momentele spectacolului.

Distribuția este formată din Balogh Dorottya, Erdei Emese, Domokos Szabolcs, Kötő Áron și Mostis Balázs.

Spectacolul va fi prezentat în limba maghiară, iar vârsta minimă recomandată este de patru ani.

Tot sâmbătă, de la ora 18.00, este programat la sediul instituției spectacolul „Buzunarul cu pâine”, de Matei Vișniesc, în regia Ibolyei Varga. Este o tragicomedie absurdă despre conștiință, despre omenie, despre moarte și, în același timp, o critică adusă convențiilor morale în care se complace omul modern.

Acesta, obsedat de sistemul de valori morale complexe pe care le-a construit, nu abandonează problema, dar nici nu o rezolvă. Stă și dezbate. Își umple buzunarele cu pâine, aruncă pâine în puț cu nemiluita în loc să scoată câinele disperat. Amână să acționeze eficient. Caută responsabili, caută soluții, face planuri, delegă acțiuni de salvare.  Toate acestea le face de regulă din confortul unui fotoliu, în adăpostul teoriilor, ținând discursuri absurde despre cauze nobile, declară Varga Ibolya.

Regia este semnată de Varga Ibolya, scenografia – Radu Lărgeanu, iar muzica – Venczel Péter. Distribuția este alcătuită din Dana Bonțidean și Adina Ungur, iar Cosmin Cîrlea asigură figurația.

Spectacolul va fi prezentat în limba română. Vârsta minimă recomandată este de 14 ani.

 

Totodată, duminică, 6 februarie, de la ora 12.00, va fi prezentat spectacolul „Pălăria buclucașă”, după o poveste de Tohby Riddle, un spectacol nonverbal conceput de Rachel War, din Marea Britanie. Este povestea incredibilă a unui tată și a fiicei lui, ale căror vieți se schimbă în ziua în care o pasăre își face cuib într-un loc neobișnuit… Viața le este dată peste cap, dar le schimbă și felul în care privesc lumea.

Andra Ștefan, regizor asistent, împreună cu actorii Andreea Roxana Bolovan, Dana Bonțidean, Ionuţ Constantinescu și Ion Iurcu, sub îndrumarea lui Rachel Warr, alături de compozitorul Simon Roth și scenografa Elena Ilaș au construit un spectacol sensibil și delicat, în care spectatorii vor descoperi o perspectivă inedită asupra ritmului vieții.

A fost un mod de lucru nou pentru întreaga echipă și, la fel ca personajele din poveste, am învățat să gândim diferit despre felul în care ne conectăm unii cu alții și cu lumea din jurul nostru, declară Rachel Warr, regizor și dramaturg specializat în teatrul de păpuși, colaborator al Norwich Puppet Theatre și Little Angel Theatre din Londra.

Dincolo de tumultul și agitația din fiecare zi, cei doi protagoniști ai piesei descoperă, alături de spectatori, dimensiunea interioară a vieții, sentimentele simple și lucrurile cu adevărat importante.

Spectacolul le este recomandat copiilor cu vârsta de peste cinci ani.

De asemenea, tot duminică, de la ora 18.00, este programat spectacolul „Aventurile lui Puck”, după „Visul unei noăți de vară”, de William Shakespeare, în regia lui Cristian Nedea.

Spiridușul Puck, al cărui nume îl poartă și teatrul clujean, le este spectatorilor călăuză printre diferite lumi: cea a zeilor, cea a zânelor și cea a muritorilor. Adaptarea scenică propune descifrarea tărâmurilor fantastice, prin intermediul teatrului de animație. Astfel, lumea muritorilor este reprezentată de păpuși în contrast cu lumea zeilor și a zânelor. Simbol al destinului, hâtrul Puck declanșează experiențe magice și situații haotice pline de umor.

Este un spectacol adaptat după William Shakespeare într-o formulă esențializată. Un spectacol care se adresează cu precădere adolescenților, unul care trebuie să le trezească atât curiozitatea, cât și apetitul pentru marea cultură a lumii.  O aventură a cunoașterii!, declară Cristian Nedea.

În distribuție: Ionuț Constantinescu, Andreea Bolovan, Ion Iurcu, Radu Lărgeanu, Ramona Atănăsoaie, Angelica Pamfilie, Iulian Lungu, Robert Trifan și Călin Mureșan.

Scenografia și pictura sunt semnate de Elena Ilaș, sculptura de Florin Marin, ilustrația muzicală de Attila Nagy, light designul de Călin Negrea, iar regia tehnică de Mihai Pamfiloiu.

Spectacolul este prezentat în limba română, iar vârsta minimă recomandată este de zece ani.

Cum se achiziționează biletele

Biletul de intrare la spectacolele prezentate la sediul Teatrului de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca la final de săptămână costă 40 de lei pentru adulți, 20 de lei pentru pensionari și 10 lei pentru preșcolari, elevi și studenți.

Spectacolele anunțate pentru ziua de vineri vor avea bilete la prețul de 10 lei.

Abonamentul  cuprinde șase intrări, la prețul de 60 de lei.

Biletele se achiziționează de la casieria din foaierul teatrului, înainte de intrarea la spectacole.

Rezervările pentru spectacolele Teatrului „Puck” se pot face și online, accesând linkul următor: http://puckpuppettheatre.eventbrite.com.

Mai multe detalii, aici: http://teatrulpuck.ro/termenii-si-conditiile-pentru-rezervarea-biletelor-la-teatrul-de-papusi-puck/?fbclid=IwAR2GBiQqztKR6CDqN8Qt_UKN06crD_c-cke2u33dL008xQzeAxrSmhnfdLQ.

 

Comunicat

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Eminescu și „particula lui Dumnezeu”
Cultural miercuri, 15 ianuarie 2025, 11:28

Eminescu și „particula lui Dumnezeu”

Există o legătură simbolică între interpretările poetice ale lui Mihai Eminescu şi conceptul bosonului Higgs, o particulă fundamentală,...

Eminescu și „particula lui Dumnezeu”
La Teatrul din Turda, primul spectacol din an este dedicat Zilei Naționale a Culturii
Cultural marți, 14 ianuarie 2025, 16:04

La Teatrul din Turda, primul spectacol din an este dedicat Zilei Naționale a Culturii

Din 15 ianuarie, serile de teatru continuă la teatrul turdean, iar primul spectacol din an este dedicat Zilei Naționale a Culturii programat în 15...

La Teatrul din Turda, primul spectacol din an este dedicat Zilei Naționale a Culturii
Eveniment dedicat poetului Mihai Eminescu, de Ziua Culturii Naționale
Cultural marți, 14 ianuarie 2025, 13:42

Eveniment dedicat poetului Mihai Eminescu, de Ziua Culturii Naționale

Consiliul Judeţean Alba va găzdui miercuri, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, un eveniment organizat în parteneriat cu Centrul de Cultură...

Eveniment dedicat poetului Mihai Eminescu, de Ziua Culturii Naționale
Teatru radiofonic la Radio Cluj – Don Carlos
Cultural duminică, 12 ianuarie 2025, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Don Carlos

Duminică, 12 ianuarie, de la ora 20.03, Radio Cluj și Teatrul Naţional Radiofonic prezintă piesa Don Carlos de Friedrich von Schiller.  ...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Don Carlos
Cultural vineri, 10 ianuarie 2025, 13:02

Ziua Culturii Naționale Române la Teatrul de Nord

Teatrul de Nord din Satu Mare marchează Ziua Culturii Naționale printr-o săptămână de evenimente teatrale ce vor demara duminică, 12 ianuarie,...

Ziua Culturii Naționale Române la Teatrul de Nord
Cultural vineri, 10 ianuarie 2025, 12:32

TEZAURE UMANE VII, pe scena Radio Cluj

Din anul 2010 până în prezent, peste 100 de români au primit din partea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale titlul de „Tezaur...

TEZAURE UMANE VII, pe scena Radio Cluj
Cultural joi, 9 ianuarie 2025, 15:56

Pace și iubire la început de 2025

Teatrul Național Aureliu Manea pregătește în această perioadă la Fabrica de Teatru, premiera unui nou spectacol, Filtre de dragoste după...

Pace și iubire la început de 2025
Cultural miercuri, 8 ianuarie 2025, 15:08

Eveniment special la Radio Cluj, de Ziua Culturii Naționale

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj va organiza miercuri, 15 ianuarie, un eveniment special, dedicat...

Eveniment special la Radio Cluj, de Ziua Culturii Naționale