Prima pagină » Diverse » Sărbătoare în Japonia. Un anotimp se schimbă cu altul! [VIDEO]
Sărbătoare în Japonia. Un anotimp se schimbă cu altul! [VIDEO]
Foto: captură video YouTube
„Oni wa soto! Fuku wa uchi!”, este un strigăt la japonezi, care se aude în temple, piețe și locuri special amenajate, dar și în casele japonezilor pe 3 februarie şi se traduce prin „Duh rău, ieși afară! Fericire, vino în casă!”.
Articol editat de cristina.rusu,
3 februarie 2022, 09:03
„Oni wa soto! Fuku wa uchi!”, este un strigăt la japonezi, care se aude în temple, piețe și locuri special amenajate, dar și în casele japonezilor pe 3 februarie şi se traduce prin „Duh rău, ieși afară! Fericire, vino în casă!”.
Strigătul este însoțit de aruncarea unor boabe de fasole sau soia uscate. Pumni cu boabe sunt aruncate cu putere în oameni și spre gospodării, împrăştierea lor semnificând alungarea răului şi chemarea fericirii.
Acesta este un ritual mamemaki, unul dintre ritualurile importante ale Sărbătorii Setsubun, care este marcată cu o zi înaintea primei zile de primăvară din calendarul tradiţional din Japonia.
Ziua Setsubun reprezintă una dintre cele mai vechi și mai interesante tradiții din țară. Apariția sa este asociată cu conceptul filozofic chinez yin-yang. Acestea sunt două principii opuse care interacționează, care stau la baza Universului: lumină – întuneric, pozitiv – negativ, activ – pasiv, feminin – masculin.
Se credea că, la schimbarea anotimpurilor, aceste principii se opun între ele şi creează pericolul apariţiei unor nenorociri.
Termenul „setsubun” este direct legat de schimbarea unui anotimp cu altul. În mod tradițional, în Japonia, cuvântul „setsubun” se referă la noaptea dintre 3 spre 4 februarie, ajunul Zilei Risshin – ziua apariției primăverii, conform calendarului lunar.
O legendă spune că, în cele mai vechi timpuri, o epidemie a luat viața multor oameni, iar această nenorocire a fost adusă de spiritele rele și de demoni. Dar oamenii au reușit să scape de duhurile rele, aruncând cu boabe de fasole uscată. Astfel a luat naștere ritualul mamemaki.
Cu mult timp în urmă, sărbătorirea Anului Nou, conform calendarului lunar, începea cu acest ritual. În prezent, ceremonia este săvârșită pentru a îndepărta toate spiritele rele și pentru a lăsa fericirea și prosperitatea să intre în casă.
În familiile cu copii mici, mamemaki se transformă într-un joc distractiv. Unul din membrii familiei, de obicei tatăl sau bunicul, este costumat în demon şi începe să sară și să alerge prin cameră, iar copiii trebuie să arunce cu fasole în acesta.
Potrivit unei alte legende, după ritual, fiecare membru al familiei ar trebui să mănânce exact atâtea boabe de fasole câţi ani are.
RADOR
Sursa video YouTube
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.