4 februarie – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului [AUDIO]
Cercetările pentru descoperirea unui tratament care să pună capăt bolii care face 10 milioane de victime anual înregistrează progrese semnificative. Până la acel moment, numărul de cazuri ar putea fi redus prin depistarea bolii în fază incipientă sau dacă pacienții ar beneficia la timp de tratament.
Articol editat de cristina.rusu, 4 februarie 2022, 13:16
În ritmul actual, cancerul amenință să devină principala cauză de deces în Uniunea Europeană.
În contextul în care doar 6,2% din cheltuielile totale alocate sănătății sunt direcționate spre tratarea cancerului, inegalitățile legate de accesul pacienților la tratament continuă să se adâncească.
Factorii care determină apariția inegalităților sunt venitul, educația sau țara/regiunea de proveniență a pacientului. Pe lângă acești factori, există și discriminarea legată de rasă, gen, orientare sexuală, vârstă și chiar starea de sănătate.
De aceea, tema pentru Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului în 2022-2024 este “Stoparea inegalității pentru îngrijirea pacienților”, iar primul an al campaniei globale este dedicată înțelegerii și recunoașterii inegalităților.
Bolnavii de cancer din România sunt victime colaterale ale pandemiei și au ajuns sã lupte mai mult cu sistemul decât cu boala.
Și astãzi, de Ziua Mondialã de Luptã Împotriva Cancerului, ei reclamã faptul cã în unele spitale lipsesc medicamente uzuale pentru tratarea bolii, că numãrul medicamentelor inovative este de patru ori mai mic decât în Uniunea Europeanã și că accesul la specialiști este dificil.
Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia:
În România, în fiecare an, sunt descoperite 80.000 de cazuri noi, iar aproximativ 50.000 de oameni mor din cauza cancerului.
Ultimul raport despre starea sãnãtãții în Uniunea Europeanã plaseazã România pe locul al treilea pe continent la numãrul deceselor care ar fi putut fi prevenite prin depistare la timp, tratamente și controale periodice.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.