Prima pagină » Știri » Internaţional » Fenomenele climatice extreme au cauzat pierderi de jumătate de miliard de euro, din 1980
Fenomenele climatice extreme au cauzat pierderi de jumătate de miliard de euro, din 1980
Foto: geralt /Pixabay
Fenomenele climatice extreme precum furtunile, inundațiile sau valurile de caniculă au provocat pierderi de aproape jumătate de miliard de euro în ultimele patru decenii, în aproximativ treizeci de țări europene, potrivit unui studiu publicat, joi, 3 februarie, de Agenția Europeană de Mediu (EEA).
Articol editat de cristina.rusu,
4 februarie 2022, 09:33
Fenomenele climatice extreme precum furtunile, inundațiile sau valurile de caniculă au provocat pierderi de aproape jumătate de miliard de euro în ultimele patru decenii, în aproximativ treizeci de țări europene, potrivit unui studiu publicat, joi, 3 februarie, de Agenția Europeană de Mediu (EEA).
Studiul, care se bazează printre altele pe date compilate de reasigurătorul Munich Re și de grupul de reflecție Risklayer, estimează că, între 1980 și 2020, între 85.000 și 145.000 de persoane și-au pierdut viața din cauza acestor evenimente extreme.
Valurile de caniculă au provocat peste 85% din decese în acea perioadă, în special valul înregistrat în 2003, care ar fi putut reprezenta între 50 și 75% din total, în timp ce cele survenite în anii următori au provocat o cifră mai mică, datorită măsurile de adaptare la climă luate în diferite țări.
Raportul adună date din cele 27 de țări ale Uniunii Europene (UE), Norvegia, Elveția, Turcia, Islanda și Regatul Unit.
În termeni absoluți, cele mai mari pierderi economice au fost înregistrate în Germania (107,572 miliarde), Franța (98,994 miliarde), Italia (90,061 miliarde) și Spania (60,976 miliarde).
Elveția, Slovenia și Franța, în această ordine, au înregistrat cele mai mari pierderi pe cap de locuitor, iar pe zone, Elveția, Germania și Italia.
Studiul evidențiază că în jur de 23% din totalul daunelor erau asigurate, deși în interiorul continentului s-au înregistrat oscilații mari: de la 1% în România și Lituania, la 55% în Țările de Jos și 56% în Danemarca.
Germania a pierdut 42.394 de vieți din cauza acestor fenomene extreme, Franța, 26.775; Italia, 21.603; și, Spania, 16.181, conform calculului făcut de Risklayer.
EEA a subliniat că, în ciuda recomandărilor Comisiei Europene și ale altor organizații internaționale, majoritatea țărilor membre ale Uniunii Europene nu au mecanisme de colectare și înregistrare a pierderilor economice datorate fenomenelor climatice extreme într-o manieră omogenă și cu suficiente detalii.
Impactul acestor fenomene, cu o prognoză de creștere din cauza schimbărilor climatice, trebuie monitorizat pentru a informa actorii politici, astfel încât aceștia să poată îmbunătăți măsurile de adaptare și de reducere a riscurilor, „pentru a minimiza daunele și pierderile de vieți omenești”.
EEA subliniază că a mări acoperirea prin asigurări poate fi un instrument „cheie” de gestionare a riscurilor financiare, pentru a crește capacitatea de recuperare în caz de dezastru, a reduce vulnerabilitatea și a promova reziliența.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.