Opera Maghiară din Cluj lansează un program de educație muzicală
Foto: Radio Cluj
Pentru prima dată, Opera Maghiară din Cluj și Asociația Amicii Operei Maghiare din Cluj lansează un program educativ de mediere muzicală
Articol editat de cristina.rusu,
4 februarie 2022, 12:55
Pentru prima dată, Opera Maghiară din Cluj și Asociația Amicii Operei Maghiare din Cluj lansează un program educativ de mediere muzicală
În ianuarie 2022, sub îndrumarea dirijoarei și specialistei în mediere muzicală Toadere Kovács Dalma, Opera Maghiară din Cluj și Asociația Amicii Operei Maghiare din Cluj au lansat un program de educație muzicală pentru profesori și copii. Profesorii și copiii pot participa gratuit cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN).
Programul își propune să îi introducă pe copii în lumea operei și a muzicii clasice.
În timpul sesiunilor, muzica este prezentată folosind tehnici și metode moderne de pedagogie, psihologie și sociologie muzicală, de pedagogie concertistică și de artă, rezultând într-o educație muzicală variată, diversă și experiențială, eficace și eficientă, pentru toate vârstele, prin care lucrarea și spectacolul devin ușor de înțeles și transparente pentru copii și tineri. Programul se bazează pe creativitate și interacțiune. Principalele aspecte ale compoziției materialului prezentat au inclus luarea în considerare a intervalului de vârstă al participanților, educația muzicală a acestora și mediile de învățare.
Cadrele didactice și copiii pot participa cu programare prealabilă.
Opera Maghiară din Cluj asigură cursul de formare în trei părți, atelierul online pentru profesori – cu demonstrații de instrumente și vizite ale muzicienilor în instituțiile de învățământ – și spectacole educative pentru trei grupe de vârstă:
Clasele 0-IV: Flautul fermecat pentru copii – 7 februarie 2022, de la orele 10:00 și 12:00
Spectacol educativ: introducere în lumea operei
Selecții din opera Flautul fermecat de W. A. Mozart
Clasele V-VIII: Un european în America – aprilie 2022
Concert pentru tineri: introducere în lumea orchestrei simfonice
Selecții din simfonia Din lumea nouă de Antonin Dvořák
Clasele IX-XII: Din lumea nouă – aprilie 2022
Concert pentru tineri: lucrări ale compozitorului din anii petrecuți în America
Selecții din simfonia Din lumea nouă de Antonin Dvořák
Dirijor și moderator: Toadere Kovács Dalma
Cu participarea orchestrei și a soliștilor Operei Maghiare din Cluj
Unul dintre principalele aspecte ale programelor de mediere muzicală este segmentarea publicului, folosind diferite metode pentru a oferi diferite tipuri de experiențe pentru participanți cu background-uri muzicale diferite. Pentru a atrage publicul, trebuie conceput un tip de program care să țină cont de nevoile și abilitățile publicului. În activitatea mea de până acum, am văzut că există o cerere pentru acest tip de programe de formare și, în multe cazuri, există deja un interes pentru activități similare deja în grădinițe. Acest lucru este confirmat și de faptul că toate programele de formare oferite de Opera Maghiară din Cluj se desfășoară cu sala plină.
Având în vedere numărul mare de elevi care și-au anunțat intenția de participare, clasele pentru programul destinat elevilor mai tineri au fost împărțite în două grupe, astfel că pe 7 februarie vor avea loc două spectacole, de la orele 10.00 și 12.00. Programul de formare a elevilor din ciclul primar a început cu un atelier pentru cadrele didactice în 17 ianuarie 2022. După acest workshop, participanții au primit materiale didactice de suport pentru a-i pregăti pe copii pentru spectacolele educative.
Spectacolul va explora lumea operei prin intermediul Flautului fermecat de Mozart. Nu vom prezenta întreaga operă, ci doar selecții din ea. De fapt, vom privi opera muzicală din punctul de vedere al lui Papageno, care va fi și unul dintre naratori – a declarat managerul proiectului, Toadere Kovács Dalma.
În ultimii ani, a existat un decalaj tot mai mare între muzica clasică și publicul care ar putea să o recepteze. Prin acest program de mediere muzicală, Opera Maghiară din Cluj dorește să contribuie la creșterea unei noi generații de pasionați și cunoscători de muzică. Cadrele didactice joacă un rol esențial în educația muzicală a copiilor, deoarece pun bazele pe care mediatorii muzicali pot construi ulterior prin concerte educative. De aceea, considerăm că este foarte important să ținem legătura cu dascălii și să implicăm instituțiile de învățământ în educația muzicală a tinerilor. Ca o continuare a programului pentru profesori și elevi, dorim, de asemenea, să lansăm proiecte pe termen lung pentru copii, adulți și familii – a declarat Szép Gyula, directorul Operei Maghiare din Cluj.
DISTRIBUȚIA:
Tamino: Bardon Tony · Pamina: Gebe-Fügi Renáta · Regina Nopții: Kovács Eszter · Sarastro: Szilágyi János · Papageno: Laczkó V. Róbert · Papagena: Balázs Borbála · Povestitor: Laczkó V. Róbert
Cu participarea orchestrei Operei Maghiare din Cluj și a Corului de Copii a Operei Maghiare din Cluj
Scenografia: Ledenják Andrea, Venczel Attila · Costume: Ledenják Andrea · Dramaturgia: Toadere Kovács Dalma · Regia de scenă: Venczel Péter
Regia: Gombár Annamária
Dirijor și moderator: Toadere Kovács Dalma
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.