Sesam deschide cartea: Minunea, de R.J. Palacio
Imediat după publicarea sa în februarie 2012 Minunea a devenit un adevărat fenomen, a apărut în 45 de țări și s-a vândut în 5 milioane de exemplare.
Articol editat de cristina.rusu, 4 februarie 2022, 06:00 / actualizat: 4 februarie 2022, 11:46
Dar să vedem despre ce este vorba și în ce constă minunea.
Cartea ne vorbește despre August Pullmann, un băiețel care urmează să intre în clasa a cincea, dar care până acum n-a frecventat o școală obișnuită. A stat acasă, iar mama lui l-a învățat tot ce a știut. Și nu pentru că August n-ar fi vrut să meargă la școală, ci pentru că s-a născut cu o malformație teribilă: are un cap diform, și deși în scurta sa viață a suferit nenumărate intervenții chirurgicale, înfățișarea sa bagă spaima în toți cei care îl văd pentru prima dată.
Acum însă August nu mai petrece timp prin spitale și trebuie să meargă la o școală obișnuită, în care să încerce să se integreze.
Băiatul are părinți extraordinari care îl iubesc și îl înțeleg, o soră mai mare, bună, frumoasă și răbdătoare și o cățelușă pe nume Daisy.
După cum vă puteți imagina, contactul lui August cu școala și cu alți copii este tare dificil. Unii copii îl ignoră, alții nu-și pot ascunde groaza atunci când îl văd, iar a treia categorie, cu siguranță cea mai rea, îl atacă permanent, îl jignesc și îi lasă bilețele de amenințare în dulap.
E greu pentru August să facă față, e greu pentru familie să-l sprijine, e greu pentru profesori să se raporteze la așa o situație delicată.
Dincolo de diformitatea sa fizică, August este un copil cu suflet bun și blând și are o inteligență peste medie. Rezultatele sale la școală sunt impresionante și încet, încet reușește să le câștige prietenia colegilor săi. În plus, în ciuda faptului că arată atât de bizar, August are simțul umorului, face glume despre propria persoană și nu se dă bătut, deși are în fiecare zi de înfruntat cel puțin o privire îngrozită sau scârbită a celor cu care intră în contact.
Ce mi-a plăcut mult la ”Minunea” este modul în care este spusă povestea. Avem perspectiva fiecărui personaj principal în parte: August, mama și sora sa, apoi prietenii apropiați, toți își spun pe rând punctul de vedere. Ce rezultă este o poveste complexă, plină de sensibilitate și echilibru, care ne ajută să reflectăm la teme importante: bunătate, generozitate, prietenie, loialitate, egoism sau devotament.
Există spre finalul cărții un pasaj care m-a impresionat și pe care vreau să-l împărtășesc cu voi. Directorul școlii unde învață August spune următoarele: ”Ar trebui, poate, să facem o nouă regulă de viață … Să încercăm întotdeauna să fim puțin mai buni decât este necesar!”
La asta mi-ar plăcea să reflectați un pic și voi. Ce înseamnă să fii bun? Și cum adică: să fii mai bun decât este necesar?
Cartea asta chiar că ne învață să privim mai atent lumea din jur. Pentru că nu e neapărat nevoie să avem un defect vizibil, așa cum se întâmplă cu August. Adevărul este că toți avem momente sau perioade în care ne simțim pierduți, descurajați, singuri, speriați sau dezorientați. Iar în aceste momente e grozav să ai în preajmă oameni care nu te judecă, ci te înțeleg, te sprijină și te ajută să crezi că vor exista în viitor și momente mai bune.
În 2017 această carte plină de sensibilitate și căldură a inspirat un film în care joacă Julia Roberts, care respectă destul de bine povestea cărții. Poate cândva vă iese în cale. Însă mi-ar plăcea să știu că citiți și voi Minunea. Și aș dori să vă aflu apoi părerea despre ea. Ne puteți scrie oricând pe pagina de Facebook Sesam deschide-te.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.