Cum arătau aparatele de fitness în secolul 19
E greu să ne dăm seama cum se foloseau şi pentru ce grupă de muşchi erau recomandate, dar felul în care arată atrage garantat atenţia:
Articol editat de cristina.rusu, 6 februarie 2022, 10:00
Articol editat de cristina.rusu, 6 februarie 2022, 10:00
Antrenatul în comun are o tradiţie de mii de ani (e drept, mai mult în rândul bărbaţilor). Totuşi pentru adevărata revoluţie fitness omenirea a aşteptat până în secolul 19, când un medic şi profesor universitar suedez pe nume Jonas Gustav Wilhelm Zander a elaborat principiile a ceea ce a numit mecanoterapie. El a creat, din rame, plăci de oţel şi funii primele aparate de fitness, care astăzi par mai degrabă un fel de instrumente de tortură steampunk; în care, de altfel, se cade ca omul să fie imobilizat doar la costum, cu lanţul ceasului atârnând din buzunar.
E interesant că Zander scria despre mecanoterapie ca despre orice alt tratament, vorbind ca de o reţetă care trebuie să fie personalizată în funcţie de afecţiunea pacientului. Zander şi-a deschis primul institut de mecanoterapie în 1865, cu 27 de aparate în funcţiune.
10 ani mai târziu îşi părăsea postul de profesor universitar şi se dedica complet afacerii, exportându-şi aparatele peste hotare. În Europa publicul său ţintă erau funcţionarii, pe care îi invita în sălile de fitness cu promisiunea sănătăţii. În Statele Unite însă se adresa elitelor, maşinăriile doctorului suedez devenind un simbol al exclusivismului.
Andrea Nagy
Foto: MCvec /Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.