Regina Elisabeta a II-a sărbătorește 70 de ani de la urcarea pe tron
Foto: WikiImages/Pixabay
La 6 februarie 2022 se împlinesc 70 de ani de la proclamarea şi de la accederea la tron a prinţesei moştenitoare Elisabeta, în urma decesului tatălui său, regele George al VI-lea (1936-1952), sub numele de regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, arată site-ul https://www.royal.uk/.
Articol editat de cristina.rusu,
6 februarie 2022, 11:33 / actualizat: 7 februarie 2022, 10:11
La 6 februarie 2022 se împlinesc 70 de ani de la proclamarea şi de la accederea la tron a prinţesei moştenitoare Elisabeta, în urma decesului tatălui său, regele George al VI-lea (1936-1952), sub numele de regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, arată site-ul https://www.royal.uk/.
În 1952, sănătatea precară a regelui George al VI-lea l-a obligat să abandoneze un turneu planificat în ţările Commonwealth. Prinţesa Elisabeta, însoţită de prinţul Philip, a preluat îndatorirea regală. La 6 februarie, în timp ce se afla într-o zonă îndepărtată a Kenyei, prinţesa a primit atât vestea morţii tatălui său, cât şi pe cea a proclamării sale ca regină a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
Când a devenit Regină, Elisabeta avea aproape 26 de ani.
Accederea Majestăţii Sale la tron a avut loc într-o perioadă în care o familie tânără abia se întemeia: prinţul Charles avea trei ani, iar prinţesa Anne doar unul. Noile îndatoriri ale reginei trebuiau să prevaleze asupra vieţii de familie, lungile turnee în străinătate şi numeroasele alte evenimente interne ţinând-o departe de familie luni de zile, notează site-ul oficial al Familiei Regale.
Regina aniversează urcarea pe tron în mod privat la reşedinţa sa de la Sandringham.
Regina Elisabeta a II-a, care duminică marchează șapte decenii de când este pe tronul Marii Britanii, a anunțat că dorește ca ducesa de Cornwall, Camilla, să aibă numele de „regină” atunci când moștenitorul Coroanei, prințul Charles, va deveni rege, relatează BBC.
Cele mai multe dintre sarcinile din cadrul Jubileului vor fi repartizate altor membri ai familiei regale, printre care prinţul William şi soţia sa, Kate, precum şi ducesa de Cornwall, medicii recomandându-i reginei, în vârstă de 95 de ani, cât mai multă odihnă. Anul trecut, la 9 aprilie, prinţul-consort Philip a încetat din viaţă la vârsta de 99 de ani.
Regina Elisabeta a II-a este cel mai longeviv monarh în viaţă din lume, care ajunge la Jubileul de Platină, iar în istoria Regatului Unit are cea mai lungă domnie, depăşind-o, la 9 septembrie 2015, pe cea a reginei Victoria (1837-1901).
Regina a declarat că urcarea ei pe tron este o zi pe care chiar și după 70 de ani și-o amintește la fel de bine, marcând atât moartea tatălui său, regele George al VI-lea, cât și începutul domniei sale.
Curiozități despre regina Elisabeta:
Este una dintre puținele persoane din lume care poate călători fără pașaport, nu are permis de conducere.
În timpul călătoriilor sale a primit mai multe cadouri ciudate: un pui de elefant numit Jumbo, din Camerun, o cămașă de hochei, din Canada, o pereche de cizme de cowboy, din Statele Unite ale Americii. Destinația sa preferată de călătorie este Canada, pe care a vizitat-o de peste 25 de ori.
Foto: WikiImages /Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.