Ascultă Radio România Cluj Live

Un reputat somelier dezvăluie secretele celui mai bun vin [AUDIO]

Razvan Demian Foto: Alina Todea

Vinul este singura băutură despre care se poate spune cu adevărat că este nobilă. Şi, pentru că strămoşii noştri romani spuneau „in vino veritas„, vă propun să discutăm despre el. Invitatul meu a fost Răzvan Demian, somelier:

Un reputat somelier dezvăluie secretele celui mai bun vin [AUDIO]
Foto: Razvan Demian Foto: Alina Todea

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 februarie 2022, 10:42

Vinul este singura băutură despre care se poate spune cu adevărat că este nobilă. Şi, pentru că strămoşii noştri romani spuneau „in vino veritas„, vă propun să discutăm despre el. Invitatul meu a fost Răzvan Demian, somelier:

Răzvan Demian: În ziua de azi somelierul se ocupă de achiziţia băuturilor, de la apa plată şi până la cel mai elevat vin, băutură distilată sau cafea; pentru că tot ceea ce se poate bea trebuie să se asorteze cu tot ceea ce se poate mânca. Suntem consumatori de senzaţii, nu de bunuri sau servicii.

Dan Horea: Care e deosebirea între somelier şi oenolog?

Răzvan Demian: Datorită oenologilor buni avem vinuri bune; a oenologilor care sunt lăsaţi să lucreze aşa cum trebuie de către producători. Din păcate avem exemple când pistolul e mai deştept decât turcul şi te pomeneşti că trage unde nu trebuie. Un oenolog bun va da naştere vinurilor memorabile.

Dan Horea: El se implică şi în plantarea viei?

Răzvan Demian: La plantarea viei, primul care trebuie să-şi facă treaba este pedologul, apoi viticultorul. Fiecare lucru trebuie să fie la locul lui, iar unde se fac mere bune nu e sigur că se vor face şi piersici suculente.

Dan Horea: Ca dovadă, viile care au existat pe locul actualei str. Donath, care nu dădeau cel mai bun vin. Ce ordine aţi recomanda pentru o masă în familie?

Răzvan Demian: Există o regulă în toate: nu începem prin a alerga; întâi ne dezmorţim, apoi ne încălzim, abia după aceea intrăm în alergare şi în sprint. Deci vom începe cu ceva care să ne trezească simţurile, să ne calibrăm. Ardeleanul ştia că, dacă venea de la câmp, nu se arunca direct la masă: întâi se spăla pe faţă să-şi dezmorţească simţurile şi spunea un Tatăl nostru. Apoi ştia că dacă bea un vinars, i se va face foame, dar asta nu face decât să dezechilibreze lucrurile, pentru că e o durere mică, generând o impresie artificială. E bine să începem cu un spumant sau frizante, care are un pic de dulceaţă şi arome proaspete. Sănătos ar fi să conţină cât mai puţine zaharuri, deci un spumant brut sau extrabrut.

Dan Horea: Dar cum rămâne cu distilatele aperitiv, care se găsesc în comerţ?

Răzvan Demian: Acelea sunt deja digestive. Cei care au scris pe ele că sunt aperitive s-au luat după limba franceză, unde în categoria aceasta intrau lichiorurile. Revenind: dacă bem, trebuie să şi mâncăm, deci spumantul se va servi alături de un entrée. Atenţie, entrée-ul trebuie să fie mic: cam o felie de pâine de 10X10 cu ceva. Urmează tot ceva mai uşor, un fel la care italienii îi spun antipasti: un peşte, nişte ciuperci sau nişte brânză fină. Abia apoi trecem la supă.

Dan Horea: Între supă şi felul principal avem vreo băutură?

Răzvan Demian: Poate să fie. Supele cremă dulci, cum ar fi cea de dovleac sau de ciuperci, sunt mai dense, fiind pe bază de morcovi sau cartofi. După acestea merge din nou un spumant, sau un vin alb, cu o aciditate bună şi uşor aromat, cum ar fi un sauvignon blanc.

Dan Horea: Felul principal poate fi de mai multe tipuri. Dacă e cu mai multă grăsime, după el vine…?

Răzvan Demian: Nu după el, ci în timpul lui. Vinul acompaniază masa, nu vine să umple golurile dintre mese. La felul principal putem avea deja multe condimente agresive: usturoi, piper, arome foarte puternice. Şi atunci avem nevoie de un vin roşu corpolent, care să ne dea o senzaţie liniştitoare.

Dan Horea: Dar dacă mâncăm sarmale cu păsat?

Răzvan Demian: Putem merge liniştiţi pe un vin alb sec.

Dan Horea: Facem şpriţ?

Răzvan Demian: De ce bem şpriţ? Fiindcă nu suntem de acord cu intensitatea vinului respectiv. Păi atunci, bea mai puţin! La fel cum nu putem adăuga un pahar de apă la ciorba care e gata, stricăm vinul dacă îl facem şpriţ.

 

Dan Horea / Andrea Nagy

Foto: Facebook/Alina Todea

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca
Reportaje joi, 24 octombrie 2024, 17:01

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca

Cum arăta agrafa cu care-şi prindea veşmintele o prinţesă barbară, ce standarde ciudate de frumuseţe aveau hunii şi cum încercau...

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca
Despre oameni şi pantofi: de vorbă cu unul dintre ultimii pantofari din Cluj-Napoca
Reportaje miercuri, 23 octombrie 2024, 14:04

Despre oameni şi pantofi: de vorbă cu unul dintre ultimii pantofari din Cluj-Napoca

Pantofii sunt ca oamenii: dacă le acorzi atenţie şi respect, te vor respecta şi ei, spune Lazăr Vasile, unul dintre foarte puţinii pantofari...

Despre oameni şi pantofi: de vorbă cu unul dintre ultimii pantofari din Cluj-Napoca
Trăiește clipa!, ne îndeamnă expoziția (On)Cool Art | FOTO
Reportaje marți, 22 octombrie 2024, 15:11

Trăiește clipa!, ne îndeamnă expoziția (On)Cool Art | FOTO

A cincea ediție a expoziției de fotografie (On)Cool Art aduce, ca de obicei, body painting pe cicatrici oncologice. Și, tot ca de obicei, aduce...

Trăiește clipa!, ne îndeamnă expoziția (On)Cool Art | FOTO
Peștera Vântului, destinația perfectă pentru o aventură în adâncurile Pământului
Reportaje duminică, 20 octombrie 2024, 11:34

Peștera Vântului, destinația perfectă pentru o aventură în adâncurile Pământului

Peștera Vântului, cea mai lungă peșteră din România, se află în Munții Pădurea Craiului, în vecinătatea localității Șuncuiuș. La doi...

Peștera Vântului, destinația perfectă pentru o aventură în adâncurile Pământului
Reportaje joi, 17 octombrie 2024, 10:25

Teatru fără lumină: Cenuşăreasa din pădurea adormită şi cei trei purceluşi

Nimeni nu ştie exact cum ar trebui să arate un spectacol de teatru pentru nevăzători. Nu ne referim la teatrul radiofonic, unde imaginea mentală...

Teatru fără lumină: Cenuşăreasa din pădurea adormită şi cei trei purceluşi
Reportaje marți, 15 octombrie 2024, 12:48

300 de copii din medii defavorizate vor avea ghetuțe noi

300 de copii proveniți din medii defavorizate vor avea ghetuțe noi, cu care să treacă iarna care urmează.   Proiectul este coordonat de...

300 de copii din medii defavorizate vor avea ghetuțe noi
Reportaje duminică, 13 octombrie 2024, 14:04

Cartofii din Șinteu au un gust mai bun decât oriunde ați încerca în altă parte!

Comuna Șinteu, din județul Bihor, a devenit în acest weekend un adevărat magnet pentru iubitorii de tradiții și gastronomie autentică. Aici,...

Cartofii din Șinteu au un gust mai bun decât oriunde ați încerca în altă parte!
Reportaje sâmbătă, 12 octombrie 2024, 14:47

Ei ne-au adus muzica la Sala Radio Cluj. Să facem cunoștință!

”Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio”, un omagiu adus contribuţiei de excepție a jurnalistului Eugen...

Ei ne-au adus muzica la Sala Radio Cluj. Să facem cunoștință!