Ascultă Radio România Cluj Live

Un reputat somelier dezvăluie secretele celui mai bun vin [AUDIO]

Razvan Demian Foto: Alina Todea

Vinul este singura băutură despre care se poate spune cu adevărat că este nobilă. Şi, pentru că strămoşii noştri romani spuneau „in vino veritas„, vă propun să discutăm despre el. Invitatul meu a fost Răzvan Demian, somelier:

Un reputat somelier dezvăluie secretele celui mai bun vin [AUDIO]
Foto: Razvan Demian Foto: Alina Todea

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 februarie 2022, 10:42

Vinul este singura băutură despre care se poate spune cu adevărat că este nobilă. Şi, pentru că strămoşii noştri romani spuneau „in vino veritas„, vă propun să discutăm despre el. Invitatul meu a fost Răzvan Demian, somelier:

Răzvan Demian: În ziua de azi somelierul se ocupă de achiziţia băuturilor, de la apa plată şi până la cel mai elevat vin, băutură distilată sau cafea; pentru că tot ceea ce se poate bea trebuie să se asorteze cu tot ceea ce se poate mânca. Suntem consumatori de senzaţii, nu de bunuri sau servicii.

Dan Horea: Care e deosebirea între somelier şi oenolog?

Răzvan Demian: Datorită oenologilor buni avem vinuri bune; a oenologilor care sunt lăsaţi să lucreze aşa cum trebuie de către producători. Din păcate avem exemple când pistolul e mai deştept decât turcul şi te pomeneşti că trage unde nu trebuie. Un oenolog bun va da naştere vinurilor memorabile.

Dan Horea: El se implică şi în plantarea viei?

Răzvan Demian: La plantarea viei, primul care trebuie să-şi facă treaba este pedologul, apoi viticultorul. Fiecare lucru trebuie să fie la locul lui, iar unde se fac mere bune nu e sigur că se vor face şi piersici suculente.

Dan Horea: Ca dovadă, viile care au existat pe locul actualei str. Donath, care nu dădeau cel mai bun vin. Ce ordine aţi recomanda pentru o masă în familie?

Răzvan Demian: Există o regulă în toate: nu începem prin a alerga; întâi ne dezmorţim, apoi ne încălzim, abia după aceea intrăm în alergare şi în sprint. Deci vom începe cu ceva care să ne trezească simţurile, să ne calibrăm. Ardeleanul ştia că, dacă venea de la câmp, nu se arunca direct la masă: întâi se spăla pe faţă să-şi dezmorţească simţurile şi spunea un Tatăl nostru. Apoi ştia că dacă bea un vinars, i se va face foame, dar asta nu face decât să dezechilibreze lucrurile, pentru că e o durere mică, generând o impresie artificială. E bine să începem cu un spumant sau frizante, care are un pic de dulceaţă şi arome proaspete. Sănătos ar fi să conţină cât mai puţine zaharuri, deci un spumant brut sau extrabrut.

Dan Horea: Dar cum rămâne cu distilatele aperitiv, care se găsesc în comerţ?

Răzvan Demian: Acelea sunt deja digestive. Cei care au scris pe ele că sunt aperitive s-au luat după limba franceză, unde în categoria aceasta intrau lichiorurile. Revenind: dacă bem, trebuie să şi mâncăm, deci spumantul se va servi alături de un entrée. Atenţie, entrée-ul trebuie să fie mic: cam o felie de pâine de 10X10 cu ceva. Urmează tot ceva mai uşor, un fel la care italienii îi spun antipasti: un peşte, nişte ciuperci sau nişte brânză fină. Abia apoi trecem la supă.

Dan Horea: Între supă şi felul principal avem vreo băutură?

Răzvan Demian: Poate să fie. Supele cremă dulci, cum ar fi cea de dovleac sau de ciuperci, sunt mai dense, fiind pe bază de morcovi sau cartofi. După acestea merge din nou un spumant, sau un vin alb, cu o aciditate bună şi uşor aromat, cum ar fi un sauvignon blanc.

Dan Horea: Felul principal poate fi de mai multe tipuri. Dacă e cu mai multă grăsime, după el vine…?

Răzvan Demian: Nu după el, ci în timpul lui. Vinul acompaniază masa, nu vine să umple golurile dintre mese. La felul principal putem avea deja multe condimente agresive: usturoi, piper, arome foarte puternice. Şi atunci avem nevoie de un vin roşu corpolent, care să ne dea o senzaţie liniştitoare.

Dan Horea: Dar dacă mâncăm sarmale cu păsat?

Răzvan Demian: Putem merge liniştiţi pe un vin alb sec.

Dan Horea: Facem şpriţ?

Răzvan Demian: De ce bem şpriţ? Fiindcă nu suntem de acord cu intensitatea vinului respectiv. Păi atunci, bea mai puţin! La fel cum nu putem adăuga un pahar de apă la ciorba care e gata, stricăm vinul dacă îl facem şpriţ.

 

Dan Horea / Andrea Nagy

Foto: Facebook/Alina Todea

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect
Reportaje sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 00:00

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect

Cu o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați, indoor și outdoor, cel mai mare centru de artă imersivă din Europa, MINA oferă vizitatorilor...

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect
Avem un castel, ce facem cu el?
Reportaje vineri, 17 ianuarie 2025, 10:58

Avem un castel, ce facem cu el?

Avem un castel proaspăt restaurat, ce facem cu el? Răspunsuri la această întrebare vom afla la Casa Tranzit, str. Barițiu, nr. 16, din Cluj...

Avem un castel, ce facem cu el?
Călătorie între stele și dor – o sărbătoare a culturii la Liceul Teoretic Avram Iancu
Reportaje joi, 16 ianuarie 2025, 16:33

Călătorie între stele și dor – o sărbătoare a culturii la Liceul Teoretic Avram Iancu

Ziua Culturii Naționale a fost celebrată la Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj, prin-un eveniment denumit sugestiv „Călătorie între...

Călătorie între stele și dor – o sărbătoare a culturii la Liceul Teoretic Avram Iancu
Studenții UBB, campioni mondiali în SUA
Reportaje joi, 16 ianuarie 2025, 10:21

Studenții UBB, campioni mondiali în SUA

Patru studente de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au câștigat o renumită competiție internațională de business organizată în...

Studenții UBB, campioni mondiali în SUA
Reportaje miercuri, 15 ianuarie 2025, 00:00

Accesul la cultură al persoanelor cu dizabilităţi, un fenomen de nișă

Avem aproape 900 de mii de persoane cu dizabilităţi în România, pentru care accesul la cultură este un fenomen insular. Iniţiative există,...

Accesul la cultură al persoanelor cu dizabilităţi, un fenomen de nișă
Reportaje marți, 14 ianuarie 2025, 11:14

Clujul și presa interbelică

Am intrat pentru prima oară în subsolul marii biblioteci care adăpostește o adevărată comoară. Este o vastă colecție de presă scrisă, pe...

Clujul și presa interbelică
Reportaje sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 15:53

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO

În dimineața zilei de 11 ianuarie, la Oradea a fost inaugurată oficial o nouă bază sportivă tip I, realizată de Ministerul Dezvoltării, prin...

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO
Reportaje vineri, 10 ianuarie 2025, 12:15

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO

Orășele de poveste surprinse în plină iarnă, clădiri impresionate, stațiuni turistice, secvențe din filmele Avatar sunt doar câteva din...

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO