Prima pagină » Reportaje » Un reputat somelier dezvăluie secretele celui mai bun vin [AUDIO]
Un reputat somelier dezvăluie secretele celui mai bun vin [AUDIO]
Razvan Demian Foto: Alina Todea
Vinul este singura băutură despre care se poate spune cu adevărat că este nobilă. Şi, pentru că strămoşii noştri romani spuneau „in vino veritas„, vă propun să discutăm despre el. Invitatul meu a fost Răzvan Demian, somelier:
Vinul este singura băutură despre care se poate spune cu adevărat că este nobilă. Şi, pentru că strămoşii noştri romani spuneau „in vino veritas„, vă propun să discutăm despre el. Invitatul meu a fost Răzvan Demian, somelier:
Răzvan Demian: În ziua de azi somelierul se ocupă de achiziţia băuturilor, de la apa plată şi până la cel mai elevat vin, băutură distilată sau cafea; pentru că tot ceea ce se poate bea trebuie să se asorteze cu tot ceea ce se poate mânca. Suntem consumatori de senzaţii, nu de bunuri sau servicii.
Dan Horea: Care e deosebirea între somelier şi oenolog?
Răzvan Demian: Datorită oenologilor buni avem vinuri bune; a oenologilor care sunt lăsaţi să lucreze aşa cum trebuie de către producători. Din păcate avem exemple când pistolul e mai deştept decât turcul şi te pomeneşti că trage unde nu trebuie. Un oenolog bun va da naştere vinurilor memorabile.
Dan Horea: El se implică şi în plantarea viei?
Răzvan Demian: La plantarea viei, primul care trebuie să-şi facă treaba este pedologul, apoi viticultorul. Fiecare lucru trebuie să fie la locul lui, iar unde se fac mere bune nu e sigur că se vor face şi piersici suculente.
Dan Horea: Ca dovadă, viile care au existat pe locul actualei str. Donath, care nu dădeau cel mai bun vin. Ce ordine aţi recomanda pentru o masă în familie?
Răzvan Demian: Există o regulă în toate: nu începem prin a alerga; întâi ne dezmorţim, apoi ne încălzim, abia după aceea intrăm în alergare şi în sprint. Deci vom începe cu ceva care să ne trezească simţurile, să ne calibrăm. Ardeleanul ştia că, dacă venea de la câmp, nu se arunca direct la masă: întâi se spăla pe faţă să-şi dezmorţească simţurile şi spunea un Tatăl nostru. Apoi ştia că dacă bea un vinars, i se va face foame, dar asta nu face decât să dezechilibreze lucrurile, pentru că e o durere mică, generând o impresie artificială. E bine să începem cu un spumant sau frizante, care are un pic de dulceaţă şi arome proaspete. Sănătos ar fi să conţină cât mai puţine zaharuri, deci un spumant brut sau extrabrut.
Dan Horea: Dar cum rămâne cu distilatele aperitiv, care se găsesc în comerţ?
Răzvan Demian: Acelea sunt deja digestive. Cei care au scris pe ele că sunt aperitive s-au luat după limba franceză, unde în categoria aceasta intrau lichiorurile. Revenind: dacă bem, trebuie să şi mâncăm, deci spumantul se va servi alături de un entrée. Atenţie, entrée-ul trebuie să fie mic: cam o felie de pâine de 10X10 cu ceva. Urmează tot ceva mai uşor, un fel la care italienii îi spun antipasti: un peşte, nişte ciuperci sau nişte brânză fină. Abia apoi trecem la supă.
Dan Horea: Între supă şi felul principal avem vreo băutură?
Răzvan Demian: Poate să fie. Supele cremă dulci, cum ar fi cea de dovleac sau de ciuperci, sunt mai dense, fiind pe bază de morcovi sau cartofi. După acestea merge din nou un spumant, sau un vin alb, cu o aciditate bună şi uşor aromat, cum ar fi un sauvignon blanc.
Dan Horea: Felul principal poate fi de mai multe tipuri. Dacă e cu mai multă grăsime, după el vine…?
Răzvan Demian: Nu după el, ci în timpul lui. Vinul acompaniază masa, nu vine să umple golurile dintre mese. La felul principal putem avea deja multe condimente agresive: usturoi, piper, arome foarte puternice. Şi atunci avem nevoie de un vin roşu corpolent, care să ne dea o senzaţie liniştitoare.
Dan Horea: Dar dacă mâncăm sarmale cu păsat?
Răzvan Demian: Putem merge liniştiţi pe un vin alb sec.
Dan Horea: Facem şpriţ?
Răzvan Demian: De ce bem şpriţ? Fiindcă nu suntem de acord cu intensitatea vinului respectiv. Păi atunci, bea mai puţin! La fel cum nu putem adăuga un pahar de apă la ciorba care e gata, stricăm vinul dacă îl facem şpriţ.
Dan Horea / Andrea Nagy
Foto: Facebook/Alina Todea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.