Prima pagină » Știri » Social » Unu din trei copii primește imagini/video cu conținut sexual pe Internet
Unu din trei copii primește imagini/video cu conținut sexual pe Internet
Foto: Viki_B/Pixabay
Patru din cinci copii utilizează internetul zilnic timp de cel puțin patru ore, în afara orelor de școală – arată un studiu al Organizației „Salvați copiii” lansat marți, 8 februarie, de Ziua Internațională a Siguranței pe Internet.
Articol editat de Andreea Leonid,
8 februarie 2022, 13:40
Patru din cinci copii utilizează internetul zilnic timp de cel puțin patru ore, în afara orelor de școală – arată un studiu al Organizației „Salvați copiii” lansat marți, 8 februarie, de Ziua Internațională a Siguranței pe Internet.
Ceea ce nu ar fi neapărat un lucru rău, dar alt set de date indică faptul că nici măcar jumătate dintre ei nu accesează internetul pentru a se informa despre situații și fenomene de actualitate.
În loc de asta, copiii și tinerii stau cu orele pe net ca să urmărească ce au mai postat prietenii sau alți utilizatori, să se joace sau să poarte conversații pe rețelele sociale – spune Ciprian Grădinaru de la „Salvați copiii”:
Ciprian Grădinaru: Marea majoritate, peste 80%, spun că urmăresc conținut postat de alţi utilizatori. O parte foarte importantă dintre copii afirmă că se joacă online, că folosesc rețelele sociale… Cei mai mulți dintre copii spun că fac multiple lucruri online, nu intră doar pentru o singură activitate. Aplicația pe care copiii o folosesc cel mai des pentru a comunica este Instagram. Cât la sută dintre copii s-a întâmplat să fie jigniți pe internet? Vedem că procentul urcă până aproape de 40%. Comportamentele de tip bullying iau naștere online la vârsta aceasta, dar au o bună șansă să se transpună în viața reală.
Şi, într-adevăr, toate orele petrecute fără sens pe internet vin cu pericole. Aproximativ o treime dintre copii afirmă că au primit pe internet fotografii sau imagini video cu conținut care înfățișează nuditate ori ipostaze sexuale, iar 20% spun că li s-au cerut chiar lor poze sau videouri de acest fel, 37% dintre elevii afirmă că în anul care a trecut au fost jigniți sau deranjați pe internet, iar jumătate dintre ei spun că s-a întâmplat să găsească în online conținut care i-a făcut să se simtă inconfortabil – violență fizică și verbală și nuditate sunt principalele conținuturi care i-au făcut pe copii să nu se simtă în siguranță în fața calculatorului.