Prima pagină » Cultural » Agenda de timp liber. Ce facem în week-end-ul 11-13 februarie
Agenda de timp liber. Ce facem în week-end-ul 11-13 februarie
Cetatea Ciorii din Stana/Foto: facebook Ţara Călatei – Kalotaszeg
Dacă tot s-a mai îmblânzit vremea și se aud deja păsările cântând, poate că n-ar fi rău să ieșim într-o excursie în week-end. Vă propun o destinație aflată în apropierea Clujului, Țara Călatei.
Foto: Cetatea Ciorii din Stana/Foto: facebook Ţara Călatei - Kalotaszeg
Articol editat de cristina.rusu,
11 februarie 2022, 06:00 / actualizat: 14 februarie 2022, 8:11
Dacă tot s-a mai îmblânzit vremea și se aud deja păsările cântând, poate că n-ar fi rău să ieșim într-o excursie în week-end. Vă propun o destinație aflată în apropierea Clujului, Țara Călatei.
Este una dintre cele mai pitorești zone etnografice din Transilvania, are centrul la Huedin și este împărțită între județele Sălaj și Cluj.
Un simbol al Țării Călatei este târnațul din lemn scuptat cu mare dibăcie, cu motive florale complicate. De multe ori însă casele tradiționale sunt greu de întreținut, iar proprietarii, mulți dintre ei oameni în vârstă, nu își pot permite să le restaureze. Ca să nu mai vorbim despre monumente sau instituții publice.
Însă există acolo Asociația Târnaț Kalotaszeg Durabil care se ocupă cu salvarea, conservarea și readucea în folosință a construcțiilor tradiționale aflate în pericol.
Anul trecut asociația a reușit facă lucrările de reparații de urgență la acoperișul fostei biserici greco-catolice – acum ortodoxe – din Petrinzel.
Biserica a fost construită în perioada interbelică, sub conducerea lui Kós Karoly, arhitectul născut tot în Țara Călatei, la Stana. El a proiectat și un turnul de piatră al bisericii din Petrinzel.
Așa că poate mergeți prin zonă și ajungeți și la Petrinzel. Dar sunt de văzut și alte sate: Mănăstireni, Văleni sau Sâncraiu, o comună modernă, curată și îngrijită, cu multe pensiuni în care merită să vă petreceți week-end-ul.
Iar dacă nu puteți pleca din oraș, puteți admira Țara Călatei într-o expoziție de fotografie care a fost vernisată chiar ieri la Turnul Croitorilor. Se numește „Albastra senectute – trecutul de mâine” și este semnată de artistul Lonay Arthur.
Un material fotografic bine documentat, despre oamenii și locurile Călatei.
Foto: Turnul Croitorilor Centru de Cultură Urbană Cluj
Pentru sibieni avem o invitație la Carnaval, sosită de la Filarmonica de stat din Sibiu. Evenimentele muzicale au început ieri, astăzi continuă cu un concert pentru copii de la ora 12:15, iar seara cu un concert susținut de Old Dixieland Band din Timișoara. Ambele concerte au loc la Sala Thalia.
Puteți merge fie la magazinul din campus, cu intrare din Calea Mănăștur nr. 7, sau la magazinul din capătul str. Liviu Rebreanu.
Și dacă suntem cu ochii toți ațintiți spre Rusia, poate n-ar strica să ne mai luăm gândul și frica de la război. Rusia nu înseamnă doar Putin și politică, ci și cultură, natură, spații nesfârșite. Am descoperit pe Facebook o pagină care se numește Siberian Times și care postează niște fotografii extraordinare cu natura și cu oamenii Siberiei. Poate aruncați o privire.
Doina Borgovan
Foto: facebook Ţara Călatei – Kalotaszeg
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.