Sesam deschide cartea: Otilia Cazimir
Otilia Cazimir era născută în 12 februarie, un prilej excelent să o evocăm astăzi și să-i citim versurile.
Articol editat de cristina.rusu, 11 februarie 2022, 06:00 / actualizat: 11 februarie 2022, 11:25
Era născută în anul 1894 la Roman și o chema de fapt Alexandrina Gavrilescu. Începe să scrie versuri încă din copilărie, iar la 16 ani trimite o primă poezie la revista Viața românească. Însă pentru că se temea de directoarea școlii în care învăța, își semnează versurile cu trei steluțe. În mod neașteptat, poezia ei de școlăriță este publicată în prestigioasa revistă ieșeană. Iar pseudonimul său literar, Otilia Cazimir, îi este dat tot atunci de Garabet Ibrăileanu și de Mihail Sadoveanu.
După cinci ani de la debut, în 1923, Otiliei Cazimir îi apare primul volum de versuri, intitulat ”Lumini și umbre”. Prima dedicație pe care o semnează pe un volum îi este adresată lui George Topîrceanu, poetul de care Otilia Cazimir va fi legată toată viața cu o caldă și profundă prietenie.
De altfel, cei doi aveau în comun dragostea pentru natură și animale, lucru care se observă și din creația lor.
Am recitit cu mare bucurie poeziile scrise pentru voi de Otilia Cazimir și mi-am amintit de copilărie.
Cine nu-și amintește de Gospodina:
Și-s grăbită, și-s grăbită,
Că mi-i casa neîngrijită,
Și mi-s rufele la soare,
Și copiii cer mâncare,
Sau:
De pe-o ”bună dimineață”
Cu tulpină de cârcel,
A sărit un gândăcel
Cu mustățile de ață. Din poezia De pe-o bună-dimineață”
Apoi Baba iarna intră-n sat, Măcăleandrul, Licuriciul, Melcul, Liliacul, Ariciul-împărat, Otilia Cazimir pare să cunoască foarte bine lumea minusculă pe care noi poate că n-o prea băgăm în seamă.
Ca un Gulliver la plimbare prin Liliput, Otilia Cazimir are o metaforă și un cuvânt senin pentru fiecare: melcul cu trupușor de gelatină își plimbă prin grădină făptura lui gheboasă, măcăleandrul este un bulgăre de cenușă ce umple tot câmpul de viață, un puișor cafeniu o duce cu gândul la o bucățică de ciocolată, rățuștele fac găluște, în timp ce codobaturile mătură, iar ghionoaiele pun rufe la uscat.
Rime ce se înlănțuie armonios, imagini delicate, personificări inedite fac din poeziile Otiliei Cazimir o încântare pentru părinți și copii. Îți vine să tot citești și să te bucuri.
Îmi amintesc că în 2019 pe când mă aflam la Iași am vizitat casa în care a locuit aproape toată viața Otilia Cazimir. O căsuță modestă cu două camere, pe o stradă liniștită din centrul orașului, cu o grădină nu prea mare, Muzeul dădea senzația că este încă locuit și că poeta a ieșit doar la o scurtă plimbare. Era suficient să arunci o privire în grădinița cu liliac la poartă și întâlneai și melcul ghebos, și ariciul posac, și poate și un măcăleandru.
Să vizitați și voi când aveți ocazia casele memoriale ale scriitorilor noștri. Ne ajută să ne apropiem mai ușor de ei și de scrierile lor, să-i prețuim, să le cunoaștem și să le citim opera. Pentru că literatura are o putere magică: ne face să devenim mai buni și mai sensibili și să înțelegem lumea în care trăim.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.