Autoritățile estimează că situația sanitară va continua să se îmbunătățească și au început să vorbească deja despre momentul relaxării restricțiilor. Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, subliniază însă că în acest moment nu poate fi avansat un termen precis:
Articol editat de Andreea Leonid,
14 februarie 2022, 09:10
Autoritățile estimează că situația sanitară va continua să se îmbunătățească și au început să vorbească deja despre momentul relaxării restricțiilor. Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, subliniază însă că în acest moment nu poate fi avansat un termen precis:
Raed Arafat: Scăderea pe secţiile de terapie intensivă va fi mai târziu, după ce continuă scăderea numărului total al cazurilor şi se opreşte impactul cazurilor care vin din urmă, acele 40 de mii, 30 şi ceva de mii de cazuri zilnice care au fost şi o parte pot ajunge la terapie intensivă. Se doreşte să ajungem să relaxăm măsurile, adică să revenim la normalitate, depinde de evoluţie. Dacă continuă scăderea şi dacă vedem că impactul pe secţiile de terapie intensivă se stabilizează, nu mai avem probleme, cu certitudine, deciziile potrivite vor fi luate la momentul respectiv. Că va fi înainte sau va fi la momentul în care atingem finalul acestei perioade de stare de alertă, în jur de 6 martie, urmează să vedem, bineînţeles, pe baza analizelor care se fac la nivelul Ministerului Sănătăţii, INSP şi alte structuri de specialitate.
Şi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că la starea de alertă se va renunța numai în momentul în care va înceta transmiterea comunitară a coronavirusului. El a precizat că și după ridicarea restricțiilor purtarea măștii de protecție va figura printre recomandări:
Alexandru Rafila: Masca nu este neapărat o restricție, este o metodă de protecție și chiar dacă ea, din punct de vedere al obligativității va dispărea, sigur că în interior, în spații aglomerate, cel puțin pentru o perioadă de timp, probabil că vom recomanda utilizarea în continuare a măștii, fără să fie o obligație, dar cred că respectul față de ceilalţi și față de propria persoană, până la urmă, cred că este important atunci când utilizăm masca.
Ministrul Sănătăţii continuă să facă apel la vaccinarea populaţiei, cea mai bună protecţie împotriva formelor grave a bolii COVID.
Alexandru Rafila: În România avem o acoperire vaccinală de 50% , față de 70- 80% în alte țări ale Uniunii Europene. Lucrul ăsta s-a simțit, dacă vreţi, și printr-un număr ceva mai mare de internări la secțiile de terapie intensivă. Continuăm și continui să plătesc pentru vaccinarea celor din grupurile vulnerabile, pentru că în mod evident vaccinarea acestor persoane cu riscuri crescute previne bine formele grave de boală şi decesul.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.