Veninul de tarantulă poate ajuta la dezvoltarea de noi medicamente pentru durerea cronică, informează Science Alert, citând rezultatele unui studiu australian.
Articol editat de cristina.rusu,
14 februarie 2022, 12:00
Veninul de tarantulă poate ajuta la dezvoltarea de noi medicamente pentru durerea cronică, informează Science Alert, citând rezultatele unui studiu australian.
Autorii săi de la Universitatea din Wollongong au analizat veninul tarantulelor din Africa de Est din specia Pelinobius muticus, care se găseşte în Kenya şi Tanzania.
Muşcătura păianjenului Pelinobius muticus provoacă durere. Cercetătorii australieni au descoperit că veninul de păianjen conţine o concentraţie mare de proteină inhibitoare Pm1a, care controlează reacţiile într-un grup de neuroni senzoriali numiţi ganglionii rădăcinii dorsale.
Proteina Pm1a influenţează modul în care sistemul nervos central trimite semnalele durerii către creier.
În cazul muşcăturii de păianjen, aceasta determină activarea receptorilor de durere, ceea ce provoacă o reacţie pronunţată la oameni. Cercetătorii au creat o versiune sintetică a proteinei şi au testat-o pe şoareci de laborator. Experimentul a arătat că proteina Pm1a provoacă o excitabilitate crescută în celulele nervoase a trei canale ionice: potasiu, calciu şi sodiu. Aceste canale ajută neuronii să controleze reacţiile la stimuli externi, cum ar fi durerea.
Oamenii de ştiinţă au observat că hiperexcitabilitatea raportată la şoareci este similară cu cea observată la persoanele cu anumite tipuri de durere cronică. Experţii au ajuns la concluzia că acţiunea asupra canalelor ionice poate ameliora starea acestor pacienţi.
Potrivit specialiştilor, este posibil să se dezvolte medicamente care reduc excitabilitatea receptorilor durerii.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.