Prima pagină » Campanii » Incluziv » Incluziv: Primul institut de cercetare a autismului din România se va deschide în acest an
Incluziv: Primul institut de cercetare a autismului din România se va deschide în acest an
Foto: facebook Autism Voice
Institutul Autism Voice va găzdui peste 50 de specialişti: o parte din aceştia vor fi implicaţi în terapiile de recuperare, dar va fi şi o echipă a cărei activitate se va concentra pe dezvoltarea unor instrumente de lucru. Ne spune mai multe Nicoleta Orlea, reprezentantă a asociaţiei Autism Voice:
Articol editat de cristina.rusu,
15 februarie 2022, 11:24
Institutul Autism Voice va găzdui peste 50 de specialişti: o parte din aceştia vor fi implicaţi în terapiile de recuperare, dar va fi şi o echipă a cărei activitate se va concentra pe dezvoltarea unor instrumente de lucru. Ne spune mai multe Nicoleta Orlea, reprezentantă a asociaţiei Autism Voice:
Nicoleta Orlea: Vrem să putem avea în mod integrat servicii pentru copii, adolescenţi şi adulţi cu autism, dar şi să punem bazele cercetării şi dezvoltării de instrumente de lucru în domeniul autismului în România. După ce vom aduna suma necesară de 270 de mii de euro de care avem nevoie, în 4-5 luni institutul va putea funcţiona la capacitate optimă. Vorbim de o clădire cu 50-60 de camere, unde vor lucra peste 50 de specialişti, care vor deservi în jur de 500 de beneficiari. Camerele vor fi destinate unor terapii, începând de la ABA şi până la terapia ocupaţională şi vocaţională. De asemenea vom avea o echipă de specialişti care va lucra strict pe cercetare şi dezvoltare. În momentul de faţă orice terapeut ABA, când are nevoie de diverse lucruri (orare vizuale, tokeni), trebuie să şi le facă de la 0, ceea ce mănâncă timp şi bani.
Andrea Nagy: Un astfel de centru nu mai există în ţară; dar mai sunt oameni care să lucreze la asta pe cont propriu?
Nicoleta Orlea: Mai sunt organizaţii care au adus cărţi din afară sau au făcut chituri, dar nu putem vorbi cu adevărat de cercetare şi dezvoltare în domeniu. În mare parte vor fi implicaţi specialişti din organizaţia noastră, care au până la 15 ani de experienţă; dar planul nostru este să aducem şi specialişti din afara României. De când există asociaţia avem relaţii cu experţi din afară, pentru că organizăm de 10 ani conferinţa ABA; iar Anca Dumitrescu, preşedintele Autism Voice, este primul analist comportamental acreditat din ţară şi ţine legătura cu institute din alte ţări. Dar acum, prin acest institut, noi putem să aducem programe dovedite din alte ţări şi să le implementăm în România.
Andrea Nagy: S-a vorbit recent de recunoaşterea profesiei de analist comportamental. În ce stadiu se află acest lucru?
Nicoleta Orlea:Împreună cu Institutul ABA România şi cu Help Autism, am reuşit ca meseria de analist comportamental să fie introdusă în codul de ocupaţii din România, ceea ce este un prim pas în schimbarea legislaţiei. Asta înseamnă că orice psiholog care a devenit analist comportamental poate beneficia de o recunoaştere a muncii sale (până acum oricine era analist comportamental nu putea să semneze decât ca psiholog). Vom continua să facem presiuni la nivel guvernamental, pentru ca în procesul de decontare a terapiilor necesare în recuperare să fie încadraţi şi analiştii comportamentali.
Andrea Nagy: Cum se va face finanţarea?
Nicoleta Orlea:La finalul anului trecut am lansat o campanie de fundraising. Oricine poate să pună umărul la fondarea acestui institut, fie prin donaţii, prin sponsorizare de la companii sau printr-un SMS la numărul 8844, cu textul voce. Am strâns până acum 74 de mii de euro, din suma de 270 de mii de care avem nevoie. Obiectivul nostru este să strângem banii până prin septembrie şi să deschidem institutul cel târziu în decembrie.
Autism Voice este prima asociaţie specializată în recuperarea copiilor cu autism care a introdus în România posibilitatea formării ABA-terapeuţilor. Dispune până în momentul de faţă de 2 centre de terapie, unde 400 de copii beneficiază anual de servicii de recuperare.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.