Concert de mărțișor, la Sala Radio, în 6 martie
Un concert de mărțișor cu bijuterii ale muzicii clasice, într-o ambianță sărbătorească și relaxată, așa cum sunt evenimentele SoNoRo și Radio România Muzical: în program – Rahmaninov, Schubert, Ceaikovski, alături de cea mai cunoscută femeie-compozitoare a secolului al XIX-lea, Clara Schumann.
Articol editat de cristina.rusu, 16 februarie 2022, 08:33
Duminică, 6 martie, ora 19.00, un Concert de mărțișor ce devine tradiție, fiind organizat pentru al treilea an consecutiv; în prim plan sunt trei nume importante – violistul Răzvan Popovici, sufletul festivalurilor SoNoRo, alături de două muziciene pe care rar le putem asculta în România: pianista Shani Diluka și violonista Tatiana Samouil.
Numele violistului Răzvan Popovici, inițiatorul și organizatorul fenomenului SoNoRo, este deja binecunoscut în România. SoNoRo este o platformă culturală ce include festivaluri de muzică de cameră, turnee naționale și internaționale și un amplu proiect educativ. Numele lui Răzvan Popovici, în calitate de membru al Ansamblului Raro, apare pe 8 discuri de mare succes la nivel internațional. De 17 ani, Răzvan Popovici conduce și festivalul Chiemgauer Musikfruhling din Traunstein/Germania. Numeroși tineri muzicieni de pe trei continente au beneficiat de îndrumarea sa în cadrul mai multor cursuri de măiestrie. Din 2018, Răzvan Popovici este și profesor invitat la Conservatorul Regal din Antwerp, Belgia. Viola rămâne însă marea sa pasiune: dovadă stau numeroasele concerte susținute pe mari scene internaționale, alături de nume dintre cele mai importante.
Violonista Tatiana Samouil (născută în 1974 la Perm, în Rusia) a debutat la vârsta de 9 ani alături de Orchestra Națională a Moldovei, dirijată chiar de tatăl ei, Alexandru Samuilă. A studiat la Moscova, Bruxelles și Madrid; în prezent, îmbină o prodigioasă activitate de solist concertist cu cea de profesor la conservatoarele din Bruxelles, San Sebastian și Antwerp. Numeroase premii la competiții dintre cele mai importante la nivel mondial îi jalonează activitatea, printre care premiul al III-a la Concursul „Ceaikovski” de la Moscova (2002) sau premiul I la Concursul Michael Hill din Noua Zeelandă (2001). Nu mai puțin importantă este discografia Tatianei Samouil, cuprinzând peste 20 titluri, între care și unul cu muzică de cameră de George Enescu. Una dintre cele mai cunoscute apariții ale sale la nivel mondial a fost concertul susținut alături de Yuri Bashmet, în 2014, la finalul Olimpiadei de Iarnă de la Soci, găzduite de Rusia.
Pianista Shani Diluka (născută în 1976 la Monaco, din părinți sri-lankezi) a început studiul pianului în cadrul programului inițiat de prințesa Grace de Monaco în vederea susținerii tinerilor talentați. A absolvit Conservatorul din Paris în 1997; printre mentorii săi se numără nume de legendă: Maria Joao Pires, Murray Perahia, Martha Argerich. În prezent, este unul dintre marii pianiști ai Franței, cu o carieră relevantă atât în calitate de solistă concertistă, cât și de acompaniatoare a unor muzicieni cu faimă, de exemplu, Nathalie Dessay. Discografia ei numără aproape 30 titluri, multe dintre ele recompensate cu numeroase premii prestigioase din spațiul cultural francez.
Coproducători: Radio România Muzical şi Asociaţia SoNoRo.
Comunicat
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.