Felia de Cluj: Despre similitudini gastronomice [AUDIO]
În primul și în primul rând, citindu-l din nou, regret tot mai tare că nu am avut norocul să-l cunosc pe acest minunat om. Modul în care vorbește despre mâncare este absolut fabulos, iar asocierile cu vin sunt de-a dreptul demențiale; am aflat despre atâtea soiuri românești de struguri, care din păcate nu prea se mai cultivă. Cum știu asta? Păi i-am scris unui prieten oenolog și l-am tot bruiat pe tema asta, iar el mi-a confirmat faptul că o parte dintre aceste soiuri nu se mai cultivă pe la noi. Poate că cu altă ocazie o să aflăm și de ce.
Articol editat de cristina.rusu, 16 februarie 2022, 11:31
Dar să trecem peste vinuri și să ajungem repejor la mâncare. Aici, la paginile cu mâncare, am găsit rețeta de ciorbă de midii și, cum lecturam eu rețeta, mi-am dat seama imediat, bine, nu chiar imediat, că sunt ardelean și-s mai încet, că ciorba asta de midii e chiar verișoară dulce cu zuppa di cozze, adică zamă de midii, o supă pe care am mâncat-o fix pe Coasta Amalfitană.
Ptii drace! Prin ce oale umblă necuratu’ și cum face că toate seamănă între ele, chiar dacă nu s-au văzut niciodată! Așa se face că și noi și turcii și arabi și chinezii și mai toate neamurile au ceva ce seamănă izbitor cu sarmalele, că mai toți am pus murături, că toți am frământat pite de tot felul și chiar dacă nu s-a întâlnit gospodină dacică cu gospodină incașă, cam tot aia o fost prin oalele lor.
Dacă nu mă credeți pe cuvânt, vă las mai jos rețeta de la Radu și un link spre rețeta italienească. Linkul duce la pagina mea, acolo am scris acum vreo 10 ani despre zama de midi, fără să știu că azi o să mă minunez de ciorba de midii a lui Radu.
Zama lui Radu era cam așa: aveai nevoie de un sac de midii, de 10 roșii mari, de 8 ardei grasi, de 5 cepe, de ardei iuți, usturoi, foi de dafin, vin alb sec, pătrunjel mult și leuștean. Midiile le curățai, legumele se tăiau felii și se puneau pe straturi alternative cu midiile, se stropea totul cu vin și la foc mic cu toate vreo 15 minute. La urmă se adăuga leușteanul.
Zama italienilor e mai simplă, dar ei au midii mai gustoase și roșii din Sicilia J, pe lângă ele mai pun usturoi, ulei de măsline și pătrunjel verde mult de tot. Cam asta e.
Linkul aici: https://chefhoriasimon.ro/supa-de-scoici-dar-divin/
Chef Horia Simon
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.