Una din cele mai puternice voci ale literaturii contemporane poartă pseudonimul literar „nu vorbi”. Este vorba de Guan Moye, cunoscut ca Mo Yan:
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
17 februarie 2022, 06:00 / actualizat: 17 februarie 2022, 8:03
Una din cele mai puternice voci ale literaturii contemporane poartă pseudonimul literar „nu vorbi”. Este vorba de Guan Moye, cunoscut ca Mo Yan:
Născut în 1955, Mo Yan a crescut în provincia Shandong din nordul Chinei. La vârsta de 12 ani, în timpul Revoluţiei Culturale, a fost obligat să părăsească şcoala şi să lucreze mai întâi la câmp, apoi într-o fabrică de bumbac. În 1976 s-a alăturat Armatei Populare de Eliberare. Ca soldat, a început să studieze literatura şi să scrie, debutând în 1981 cu povestirea Potopul din noaptea de primăvară.
Mo Yan a devenit celebru în China şi în lume prin romanul Sorgul roşu, apărut în 1987. Autor prolific, a publicat peste 80 de povestiri şi 10 romane, care au fost traduse în numeroase limbi, iar câteva au fost ecranizate. Mo Yan a primit premiul Nobel pentru literatură în 2012. Decizia a primit numeroase critici, începând cu scriitori chinezi disidenţi şi până la Herta Müuller, laureata din 2009.
Stilul lui Mo Yan poartă amprenta realismului magic. Scriitorul porneşte adesea de la elemente de tradiţie orală sau din literatura chineză veche, pe care le combină cu probleme ale societăţii contemporane. A fost criticat de alţi scriitori chinezi pentru faptul că ar fi prea docil faţă de Partidul Comunist Chinez şi că a participat în 2002 la o aniversare a 60 de ani de la o cuvântare ideologică a lui Mao Zedong, care este considerată ca fiind începutul suprimării artelor şi a cuvântului liber în China. Pe de altă parte o temă recurentă în cărţile sale – în special în amplul roman Obosit de viaţă, obosit de moarte – este pierderea identităţii şi dezumanizarea care se produc tocmai în timpul revoluţiei culturale şi în anii de modernizare forţată a Chinei. Mo Yan satirizează adesea stereotipiile realismului socialist, plasând muncitori şi birocraţi în situaţii absurde. În scrierile sale se estompează graniţele dintre bun şi rău, real şi supranatural, prezent şi trecut.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.