Filmul de weekend: GOPO 2022. Peste 90 de producții în cursa pentru premii
De pe această listă preliminară nu lipsesc Radu Jude, Cristi Puiu, Marian Crișan și Radu Muntean.
Articol editat de cristina.rusu, 19 februarie 2022, 00:00
Babardeală cu bucluc sau porno balamuc, regizat de Radu Jude și premiat anul trecut cu Ursul de Aur la Berlin este considerat și de mulți critici din străinătate drept unul dintre cele mai bune filme ale anului trecut. În România nu s-a bucurat de prea mare succes povestea profesoarei filmate în timp ce face sex și adusă apoi la judecata părinților dintr-o școală bucureșteană. Deși este greu de văzut, din cauza lungimii și din cauza felului necruțător în care Radu Jude descrie societatea românească actuală, îl recomand pentru că nu strică din când în când să ne privim fără menajamente și machiaj.
Cristi Puiu a regizat și el un film foarte lung, însă cu subiect istoric, numit Malmkrog. Este filmat în Transilvania într-un conac în care se petrece toată acțiunea și este inspirat din opera gânditorului rus Vladimir Soloviov, pe care Puiu îl admiră. Dacă aveți putere și răbdare pentru un film în care se vorbește mult și îți dă material de gândit pentru câteva luni, atunci Malmkrog este exact ce vă trebuie.
Radu Muntean a ajuns și el pe lista lungă la GOPO cu Întregalde, un film despre care am mai vorbit aici la Radio Cluj și care s-a bucurat de succes nu doar la noi, ci și la mai multe festivaluri unde a fost premiat și lăudat. Este o poveste filmată în Munții Apuseni, depre orășeni care duc ajutoare sătenilor. Două lumi se intersectează, nu știu nimic una despre alta și nici nu sunt interesate să se apropie sau să se cunoască cu adevărat. Distribuția este foarte bună, Radu Muntean apelează la sătenii din Apuseni pentru cîteva roluri, iar Luca Sabin, cel care joacă personajul principal, este o adevărată revelație.
În același ton se înscrie și Berliner, filmul lui Marian Crișan. Vă spun doar atât: dacă ați văzut celălalt film al lui Crișan, Morgen și v-a plăcut, atunci Berliner merită văzut. Mai ales că în rolul principal joacă actorul Ovidiu Crișan de la Naționalul clujean. Iar Morgen, dacă nu l-ați văzut încă, este de găsit pe platforma cu acces gratuit Cinepub. Din punctul meu de vedere, este unul dintre cele mai bune filme românești ale deceniului trecut, iar rolul principal este deținut tot de un clujean, Hatházi András.
Mia își ratează răzbunarea, al lui Bogdan Theodor Olteanu poate fi văzut în această perioadă pe HBO. Este un film care ar putea fi bun, pentru că tema este chiar de actualitate: o fată este pălmuită de iubit, pleacă de la el de acasă, se gândește ce ar putea face în situația asta și elaborează un plan de răzbunare. Ar putea fi bun dacă ar dezvolta discuția despre feminism, violență domestică și hărțuire, însă nu o face, preferând să se concentreze pe viața unor tinere actrițe din București. Se vorbește foarte vulgar în film și se înjură mult, și mă întreb de ce nu reușește filmul românesc să se dezbare de această cutumă adoptată cu entuziasm de filmele de după 90. Apoi mă mai întreb dacă nu cumva chiar atât de vulgar se vorbește în societatea noastră, iar în viața de zi cu zi acceptăm mai ușor aceste derapaje.
Mai există pe lista de la Gopo un film pe care îl puteți vedea pe Netflix. Se numește Complet necunoscuți și a fost regizat de Octavian Strunilă. Este un remake după un film italian celebru, Perfetti sconosciutti, de Paolo Genovese, care a intrat în Cartea recordurilor, pentru că a inspirat alte 18 versiuni, turnate în în Turcia, Spania, Grecia, Franța, India, Ungaria și chiar și în Coreea de Sud. Scenariul ne prezintă 7 prieteni reuniți la cină într-o seară. Unul dintre ei are ideea ca fiecare să-și arate pe rând conținutul telefonului. Ce rezultă de aici? O nebunie, pentru că nimeni nu este ce pare a fi, iar telefonul mobil este depozitarul celor mai întunecate secrete ale fiecăruia dintre noi. Merită să vedeți originalul italian, dar dacă vrei să-l urmăriți vorbit în românește, căutați-l pe Netflix.
Nu avem timp din păcate să vorbim despre toate filmele care au ajuns pe lista lungă la Gopo, însă găsiți lista completă un pic mai jos.
Bucuria este că a fost un an bun pentru filmul românesc, dată fiind că 96 de pelicule, lungi și scurte, se întrec acum pentru premiile Gopo care vor fi anunțate în luna martie.
Lista filmelor care intră în cursa pentru nominalizări la Premiile Gopo 2022 poate fi accesată aici: http://bitly.ws/oxsc
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.