Emil Boc: Clujul are rezultate de excepție în materie educațională
Anul acesta, suma pe care o investim la Cluj-Napoca în educație este de 52 de milioane de euro. 11,8 milioane de euro vin de la bugetul central. Diferența de 40 de milioane de euro e asigurată de bugetul local. 76,92 la sută din suma destinată educației o asigurăm noi. (Emil Boc)
Primarul Clujului, Emil Boc, a făcut o prezentare a banilor investiți în acest an în sistemul educațional al municipiului.
Sumele au fost direcționate spre modernizarea unor școli, susținerea facilităților privind bursele sau transportul gratuit al elevilor, cursuri de perfecționare în domeniul digital pentru profesori sau plata facturilor la utilități pe care unitățile de învățământ trebuie să le achite. Emil Boc arată că fără acești bani școlile din Cluj-Napoca nu ar fi putut ajunge la infrastructura pe care o au în prezent:
Mulți se întreabă de ce Clujul are rezultate de excepție în materie educațională. În primul rând este meritul ecosistemului educațional format din profesori, elevi și părinți. Dar n-aș scoate din ecuație locul și importanța pe care le au autoritățile locale. Fără sprijinul Primăriei, Clujul n-ar avea performanța în materie de infrastructură pe care o are și nici reușitele despre care vorbim. Fără sprijinul Primăriei, jumătate dintre școlile din Cluj-Napoca ar trebui să se închidă, iar celelalte să-și reducă cu jumătate activitatea. (Emil Boc)
258 de milioane de lei, adică 52 de milioane de euro sunt alocate în acest an sistemului preuniversitar de învățământ din Cluj-Napoca. Primarul Emil Boc amintește că și în anii precedenți au fost asigurate sume record pentru educație, iar rezultatele s-au văzut în pregătirea elevilor, notele obținute la examenele de Capacitate și BAC fiind cel mai bun indicator:
Investițiile în educație le faci acum, iar beneficiile le culegi pe termen mediu și lung. Așa cum acum culegem beneficiile unor investiții de durată și constante la Cluj-Napoca în educație, pentru că este pe primul loc Clujul în educație. Dacă menținem aceste investiții în educație la un nivel record în România, rezultatele le vom culege pe termen mediu și lung, mențînând la Cluj slujbe bine plătite, rămânând un oraș atractiv, păstrând cea mai înaltă calitate a vieții din România și apropiată, cât mai mult cu putință, de Occident. (Emil Boc)
O parte din fondurile alocate pentru educație, puțin peste zece milioane de euro, au fost direcționate spre construcția și funcționarea creșelor din municipiu. Trei creșe sunt în construcție sau în extindere în Cluj-Napoca și alte două se află în faza de proiect. Obiectivul administrației locale este ca în următorii ani să rezolve definitiv criză locurilor din creșe, iar municipiul să poată prelua inclusiv copiii mai mici de trei ani din comunele limitrofe.
Mihai Miclăuș
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 22 februarie 2022, 10:19 / actualizat: 25 februarie 2022, 15:22
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.