Ascultă Radio România Cluj Live

Ce să nu faci după despărțire

„Rămânem prieteni?” Întrebarea poate părea banală, dar este de fapt plină de consecințe.

Divorţ

Articol editat de cristina.rusu, 25 februarie 2022, 18:00

De ce este o greșeală:

După o despărțire, durerea mentală și emoțională este semnificativă și este mai bine să lași timp pentru a te regăsi, pentru a te reconstrui înainte de a te decide să-l revezi pe celălalt. Mulți oameni sunt gata să se agațe de tot ce pot. Țin de fostul soț, să sufere cele mai grave umilințe pentru puțină atenție. În ceea ce privește respectul de sine, aceasta poate fi foarte distructivă. Relația trebuie să fi evoluat înainte de a spera să se întoarcă ca prieten (ă), explică David Buffault.

Ce să faci în schimb: dedică timp reconstruirii vieții tale de zi cu zi, refacerii activităților, ieșirii singure, cu prietenii și familia.

 

2. Să îl hărțuiești la telefon și să ceri explicații

Tocmai te-ai despărțit, dar iată-te, ești supărat și pierderea fiind insuportabilă, începi să-l suni în mod regulat, trimițându-i zeci de sms-uri pe zi cerându-i explicații.

De ce este o greșeală:

În spatele acestui comportament se află adesea o dependență emoțională mai mult sau mai puțin semnificativă. Ți-ai planificat deja viața cu el. Este nevoia de a te simți iubit, cuplată cu o rană narcisică care te împinge să cazi în aceste excese, explică David Buffault.
Plus: nu a adus pe nimeni înapoi hărțuirea!

Ce să faci în schimb: dimpotrivă, este important să lași spațiu și timp celuilalt, la fel de important este să-ți reconstruiești viața, să înveți să te iubești și să-ți construiești stima de sine.

 

3. Să petreci timpul spionându-l online

Viața noastră poate fi „afișată” pe rețelele de socializare, până în punctul în care toată lumea poate ști ce se întâmplă în existența fiecăruia.

De ce aceasta este o greșeală: conform numeroaselor studii sociologice și psihologice efectuate de la apariția rețelelor sociale, Facebook și alte platforme ar merge până la deprimarea unora dintre utilizatorii săi. Și pe bună dreptate: persoanele singure au impresia că „prietenii” lor au o viață mult mai incitantă decât a lor.

A-l spiona pe fostul tău soț online este posibil să vezi că celălalt a găsit pe cineva, se distrează, iese, poartă haine mai la modă, mai sexy… În două cuvinte: bine. Aceasta este o presupunere uneori falsă care are ca efect creșterea disconfortului și încetinirea capacității noastră de a întoarce pagina, explică David Buffault.

Ce să faci în schimb: blochează toate profilurile fostului tău și eliberează drumul.

 

4. Să îți pui întrebări greșite

„Dacă aș fi reacționat așa sau aș fi făcut așa, nu am fi ajuns la asta”, „Dacă aș fi făcut un efort, el (sau ea) ar fi tot aici”…

De ce este o greșeală:

Oamenii care rescriu istoria tind să se simtă foarte vinovați și să creadă că greșelile lor au fost cele care au cauzat despărțirea. Dar o despărțire vine dintr-o succesiune de evenimente și stări de spirit care nu sunt controlabile. Felul de întrebări provoacă un singur lucru: să-ți provoci un pic mai mult disconfort, pentru că este vorba de eșecul relației, nu de eșecul fiecărui partener, explică David Buffault.

Ce să faci în schimb: o relație este din două persoane și vina este împărțită. Acceptă că aceasta nu a fost persoana potrivită pentru tine.

 

5. Să te întorci la relația cu fostul tău

A venit să-și ia lucrurile și îți spui „de ce nu”.

De ce este o greșeală:

Încetinește procesul de vindecare în comparație cu despărțirea. Persoana rămâne dependentă de puținul pe care il oferă celălalt. Se supune, încearcă sa aibă puțină atenție și puțină iubire dar nu se mai respectă. Suntem mai îndrăgostiți în acel moment, dar în dependența emoțională, explică David Buffault.

Ce să faci în schimb: dacă el (sau ea) trebuie să se întoarcă să-și ridice lucrurile, lasă-le în fața ușii într-o geantă sau trimite-le printr-un intermediar care i le va da. Nu alimenta ceva care nu mai există.

 

6. Să umpli golul cu orice preț

O despărțire înseamnă să-ți pierzi orientarea, obiceiurile, viața de zi cu zi. Sunt lacune, singurătate și îndoieli care apar. Începi să-ți umpli jurnalul cu ieșiri, întâlniri, călătorii, plăceri…

De ce este o greșeală:

Lipsa este normală după o despărțire și este important să o accepți pentru ca un proces de doliu să înceapă să aibă loc. Pentru a fi mai ușor, nu ezita să-ți petreci timpul cu cei dragi, prietenii și familia, dar nu-ți transforma agenda într-o goană pentru a nu simți golul pe care persoana l-a lăsat.

 

Radio România Antena Satelor

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Dacă ar fi posibilă ştergerea amintirilor urâte?
Diverse joi, 16 ianuarie 2025, 12:00

Dacă ar fi posibilă ştergerea amintirilor urâte?

În timp ce amintirile se află în centrul unui proces foarte complex, posibilitatea de a șterge unele dintre ele prezintă un mare interes pentru...

Dacă ar fi posibilă ştergerea amintirilor urâte?
Un copil a găsit un glonţ într-o chiflă
Diverse joi, 16 ianuarie 2025, 10:32

Un copil a găsit un glonţ într-o chiflă

Direcția regională a Poliției Naționale a Ucrainei a transmis că oamenii legii au fost sesizaţi de către un profesor de la unul dintre liceele...

Un copil a găsit un glonţ într-o chiflă
Calitatea somnului poate fi îmbunătățită de consumul de kiwi!
Diverse miercuri, 15 ianuarie 2025, 12:00

Calitatea somnului poate fi îmbunătățită de consumul de kiwi!

Potrivit unui studiu recent, consumul de kiwi înainte de culcare nu doar îmbunătăţeşte calitatea somnului, ci sprijină şi recuperarea...

Calitatea somnului poate fi îmbunătățită de consumul de kiwi!
Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor
Diverse marți, 14 ianuarie 2025, 12:00

Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor

În sezonul virozelor, este important să ne fortificăm sistemul imunitar.   Lăptişorul de matcă este unul dintre cele mai valoroase produse...

Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor
Diverse luni, 13 ianuarie 2025, 12:00

Zgomotul avionului crește riscul de probleme cardiace grave

Locuirea în apropierea unui aeroport și expunerea constantă la zgomotul avionului ar putea crește semnificativ riscul de atacuri de cord, aritmii...

Zgomotul avionului crește riscul de probleme cardiace grave
Diverse luni, 13 ianuarie 2025, 10:29

Ceasurile inteligente: riscuri ascunse pentru sănătate

Dincolo de telefoanele mobile, care ne însoțesc oriunde mergem, ceasurile inteligente câștigă încrederea a din ce în ce mai multor...

Ceasurile inteligente: riscuri ascunse pentru sănătate
Diverse luni, 13 ianuarie 2025, 00:00

”Orașul de gheață” atrage milioane de oameni în fiecare an | VIDEO

”Orașul de gheață din Harbin”, cel mai mare parc tematic din lume dedicat statuilor din gheață și zăpadă, a atras peste 1 milion de...

”Orașul de gheață” atrage milioane de oameni în fiecare an | VIDEO
Diverse duminică, 12 ianuarie 2025, 12:00

Lipsa pauzei de prânz ne poate îmbolnăvi grav

Persoanele care lucrează fără a-şi lua pauza de prânz riscă să se îmbolnăvească grav, indică rezultatele unui studiu recent care se...

Lipsa pauzei de prânz ne poate îmbolnăvi grav