Să înțelegem ce înseamnă excluderea Rusiei din SWIFT
Articol editat de Carmen Sas, 27 februarie 2022, 19:02
SWIFT – care reprezintă prescurtarea pentru Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication – este un sistem global, folosit de bănci pentru a transmite între ele mesajele privind tranzacţiile internaţionale. Peste 11 mii de instituţii financiare folosesc în momentul de faţă acest sistem.Despre ce ar însemna excluderea Rusiei din SWIFT, am stat de vorbă cu bancherul clujean Iosif Pop, fost preşedinte al unei mari bănci românești:
Iosif Pop: E un sistem de decontări internaţionale între companii ale statelor, între bănci ale statelor; un sistem care funcţionează de regulă pe valutele în care se fac plăţile internaţionale.
Dan Horea: E doar pentru entităţile de stat, sau şi private?
Iosif Pop: Pentru toată lumea care accede la acest sistem. Şi noi am avut acces imediat ce am constituit banca la sistemul de decontări internaţionale, pentru că clienţii noştri care aveau contract în afara ţării aveau nevoie de plăţi şi încasări. Un mecanism pe care îl avem şi noi intern în ţară se numeşte TRANSFOND, dar acesta intermediază plăţile din interiorul ţării. Plăţile din exterior se duc prin această instituţie creată la Bruxelles, care deserveşte întregul glob.
Dan Horea: Despre Rusia, care acum e supusă din ce în ce mai mult excluderii, se spune că şi-a creat un SWIFt paralel propriu. Despre ce e vorba?
Iosif Pop: Nu cred că are un SWIFT propriu, pentru că tehnic, ca să poţi face o plată internaţională, trebuie să deţii un cont la o bancă de prim rang, unde-ţi sosesc banii. Se lucrează pe valutele forte: pe euro, pe dolar, pe moneda chinezească. Trebuie să depozitezi banii undeva, de unde să operezi.
Dan Horea: Dacă o bancă din China vrea să trimită bani uneia din Rusia, doar prin SWIFT poate?
Iosif Pop: Va mai putea doar cash, sau prin mecanisme neortodoxe.
Dan Horea: Nu există sisteme paralele între două entităţi?
Iosif Pop: În principiu nu; pentru că SWIFT a avut o asemenea dezvoltare logistică, încât a captat practic întreaga piaţă de plăţi internaţionale.
Dan Horea: Ce efecte poate avea excluderea sistemului bancar rusesc din SWIFT? Asupra Rusiei, e clar; dar asupra restului lumii?
Iosif Pop: Îi afectează pe toţi. Haideţi să gândim aşa: Rusia livrează gaz în Germania. În momentul în care SWIFT-ul pe Rusia e suspendat, plăţile nu mai pleacă din Germania. Ruşii nu vor fi în măsură să primească bani în perioada următoare şi ca atare ori vor opri livrările, ori vor căuta să aştepte un moment favorabil să-şi ia banii pe care îi datorează Germania.
Dan Horea: Dar noi, ce efecte am putea suferi?
Iosif Pop: În măsura în care avem importuri din Rusia (şi avem astfel de importuri, de gaze naturale şi cu siguranţă şi ţiţei), se produce blocajul plăţilor noastre către Rusia. În situaţia inversă, în care noi avem de încasat bani de la ruşi din alte tranzacţii, acelaşi lucru se întâmplă. Practic sunt tăiate circuitele de decontare, de plăţi şi de încasări între Rusia şi restul lumii.
Ascultați AICI întreg interviul cu bancherul clujean Iosif Pop:
Dan Horea / Andreea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.