Bilanțul celor 5 zile de lupte, anunțat de Statul Major al armatei Ucrainei
Foto: Agerpres
5.710 militari ruși au fost uciși și peste 200 au fost luați prizonieri în Ucraina. 198 de tancuri rusești, 29 de avioane, 846 de vehicule blindate și 29 de elicoptere au fost distruse.
5.710 militari ruși au fost uciși și peste 200 au fost luați prizonieri în Ucraina. 198 de tancuri rusești, 29 de avioane, 846 de vehicule blindate și 29 de elicoptere au fost distruse.
Este bilanțul celor 5 zile de lupte, anunțat de Statul Major al armatei Ucrainei, bilanț care nu poate fi verificat din surse independente.
În cea de-a șasea zi a ofensivei, armata rusã și-a intensificat bombardamentele în estul Ucrainei, dar pregãtește și atacul asupra Kievului. Ministrul rus al apãrãrii Serghei Șoigu a anunțat, marți, 1 martie, cã operaþiunile militare vor continua pânã cînd Rusia își va atinge obiectivele anunțate.
Un convoi de vehicule militare ruse de aproximativ 64 de kilometri se îndreaptă în acest moment dinspre nord spre capitala Ucrainei, convoi care urmează să declanșeze bătălia finală pentru Kiev. Potrivit unor informații de ultimă oră, cel puțin șase persoane au fost rănite, inclusiv un copil în atacul de astăzi de la Harkov, cel de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, situat în nord-est, în apropierea frontierei cu Rusia. Atacul a vizat o clădire guvernamentală.
Ieri, Armata rusă a bombardat mai multe zone rezidențiale din Harkov, ucigând numeroși civili. Potrivit președintelui Volodimir Zelenski, martori oculari susțin că civilii au fost vizați în mod deliberat de Armata rusă. Pe de altă parte, 70 de militari ucraineni au fost uciși ieri într-un bombardament asupra bazei militare din orașul Ohtirka, tot în estul Ucrainei.
Organizațiile Amnesty International și Human Rights Watch, dar și ambasadoarea Ucrainei la ONU afirmă că Rusia atacă în Ucraina cu proiectile cu submuniție și termobarice, interzise pe plan internațional. Ambasadoarea Oksana Markarova a declarat că Rusia a lansat în țara sa o bombă termobarică, informație care nu a fost însă confirmată de Statele Unite. Acest tip de bombă aspiră oxigenul din aerul înconjurător, generând o explozie cu temperatură foarte ridicată și producând o undă de şoc de durată semnificativ mai mare decât explozibilii convenționali. Efectul este atât de puternic încât poate vaporiza corpul omenesc, potrivit experților citați de agenția Reuters.
Foto: Agerpres
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.