Uniunea Ucrainienilor din România, acțiuni umanitare ample în ajutorul refugiaților [AUDIO/FOTO/VIDEO]
Liviu Siman si deputatul Miroslav Petrețchi/Foto: Radio Cluj
Mai multe acţiuni pentru ajutorarea refugiaţilor au fost deja întreprinse de Uniunea Ucrainienilor din România. Despre acestea a discutat Liviu Siman cu Miroslav Petrețchi, deputat din partea UUR:
Mai multe acţiuni pentru ajutorarea refugiaţilor au fost deja întreprinse de Uniunea Ucrainienilor din România. Despre acestea a discutat Liviu Siman cu Miroslav Petrețchi, deputat din partea UUR:
Miroslav Petrețchi: A fost deschis Fondul pentru pace în Ucraina şi solidaritate cu poporul ucrainean, care dispune de 3 conturi: în lei, euro şi dolari, pentru a veni în sprijinul populaţiei care trece prin clipe cumplite. Am pus la dispoziţia autorităţilor locale toate spaţiile de cazare disponibile în cadrul sediilor UUR; discutăm aici de câteva sute de locuri de cazare, care în momentul de faţă sunt toate pline. Chiar am recurs la achiziţia de paturi suplimentare pentru a putea găzdui cât mai mulţi oameni. Tot odată, colegii noştri din teritoriu sunt prezenţi în vămi pentru a ajuta la traducere, pentru a îndruma oamenii care trec graniţa în această perioadă. Împreună cu bisericile ucrainene, împreună cu administraţiile publice locale din judeţele unde trăiesc compact etnici ucrainieni, cu asociaţii şi cu oameni privaţi, am reuşit ca în ultimele 2 zile şi jumătate să predăm părţii ucrainene peste 110 tone de ajutoare, care constau în materiale neperisabile, medicamente, pături, produse de igienă şi alte materiale necesare în această perioadă. Bineînţeles că, având în vedere fluxul tot mai mare de oameni care traversează graniţele, am fost nevoiţi ca, din zonele cu populaţie ucraineană de unde nu există un flux aşa de mare de refugiaţi, să aducem oamenii în judeţele care se învecinează cu Ucraina. Ne bucură faptul că oamenii sunt foarte deschişi şi au răspuns prompt la apelul nostru. Încercăm ca ajutoarele pe care le primim în timpul nopţii chiar a doua zi să fie transmise părţii ucrainene; şi aici ar trebui să mulţumesc Poliţiei de Frontieră, ambasadei, autorităţilor locale şi părţii ucrainene pentru tot sprijinul pe care ni-l oferă, astfel încât să fim cât se poate de prompţi într-un astfel de moment.
Liviu Siman: Chiar azi am asistat la o acţiune amplă de preluare de ajutoare. Unde se vor duce acestea?
Miroslav Petrețchi: Într-o primă etapă se duc în regiunile Ivano-Frankivsk, Zakarpatska şi Lviv, de unde sunt predate mai departe. Chiar în această dimineaţă au trecut două convoaie: unul din Bucureşti spre Isaccea, pentru a merge mai departe în regiunea Odessa; iar altul, din Caraş-Severin spre Siret. Ceea ce e important pentru noi e faptul că reuşim să strângem din toate colţurile ţării, astfel ne permitem să trimitem concomitent în multe regiuni.
Liviu Siman: Dumneavoastră fiind familiarizat cu comunitatea din Ucraina, cum vedeţi finalizarea conflictului?
Miroslav Petrețchi: Armata ucraineană nu mai e ce a fost în 2014. Chiar de la începutul războiului am putut să confirmăm acest fapt: armata rusă se aştepta ca în 24 de ore să ajungă la Kiev, ceea ce nu s-a întâmplat. Observăm că pierderile în cadrul armatei ruse sunt imense. Indiferent de cât de mult va dura acest conflict, poporul ucrainean va ieşi învingător. Poporul ucrainean este unul dârz, care-şi iubeşte limba şi tradiţiile; şi care va face tot ceea ce este nevoie pentru ca Ucraina să rămână un stat suveran şi integru din punct de vedere teritorial.
Liviu Siman / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.