Ascultă Radio România Cluj Live

#Solidarsocial: Chef Adi Hădean gătește pentru refugiații ucraineni din vama Sighet [AUDIO]

Bogdan Rosca si Adrian Hadean/Foto: Radio Cluj

În punctul de trecere a frontierei de la Sighet l-am întâlnit pe chef Adi Hădean, cu un proiect ce asigură hrană caldă celor în nevoie.

#Solidarsocial: Chef Adi Hădean gătește pentru refugiații ucraineni din vama Sighet [AUDIO]
Foto: Bogdan Rosca si Adrian Hadean/Foto: Radio Cluj

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 2 martie 2022, 13:36

În punctul de trecere a frontierei de la Sighet l-am întâlnit pe chef Adi Hădean, cu un proiect ce asigură hrană caldă celor în nevoie.

Adi Hădean: Am venit cu colegii mei, cu muncă de voluntariat pentru World Central Kitchen, organizaţia lui chef Jose Andres. Este o organizaţie destul de mare, care serveşte cu mâncare caldă oameni din zonele de conflict. Noi avem deja în programul nostru Solidar social o experienţă de doi ani, pentru că de la începutul pandemiei asta facem în fiecare zi; şi ne-am unit forţele cu World Central Kitchen, să-i ajutăm pe refugiaţii care vin din Ucraina, să se simtă mai bine măcar un minut, mâncând o supă caldă sau o tocană înainte de a pleca mai departe. Ne aflăm acum chiar în vamă şi am avut noroc că am găsit un restaurant disponibil la câţiva metri de graniţa României cu Ucraina. Oamenii care ajung aici pot să mănânce gratuit, dar tot aici facem mâncare şi pentru alte câteva centre din oraş. Am vizitat astăzi nişte centre în care stau refugiaţii pentru o zi sau două. Unii dintre ei chiar nu mai vor să plece: sunt foarte speriaţi şi dezorientaţi, nu ştiu exact ce va fi cu viaţa lor. Unii dintre ei întrebau: „Ne mai ţineţi aici?” Oamenii le spuneau că da, îi mai ţin atâta cât au nevoie să stea. E o situaţie tragică pentru oamenii aceştia şi, dacă avem posibilitatea să-i alinăm un pic, chiar trebuie să o facem.
Mai vin şi nişte prieteni de la Cluj, să mutăm în maşina noastră produse: carne uscată, pastramă, brânzeturi pe care le vom folosi. În zilele care urmează vom începe să primim de la sponsorii noştri tradiţionali din industria alimentară, care ne ajută de doi ani încoace, iar în această situaţie şi-au suplimentat bugetele pentru a fi alături de noi.

Bogdan Roşca: Tu cât vei sta aici?

Adi Hădean: Voi mai sta doar până joi, pentru că e nevoie să ajung în zona Botoşani şi Rădăuţi, sunt şi acolo nişte situaţii destul de complicate şi ne-a fost solicitat ajutorul. Am pus la punct deja o linie de aprovizionare în direcţia aceea, dar vreau să ajung împreună cu colegii mei, să ne asigurăm că lucrurile se întâmplă fără prea multe bătăi de cap pentru partenerii noştri locali. De acolo vom coborî înspre Siret şi Isaccea. Între timp partenerii noştri de la Bucureşti fac deja mâncare pentru refugiaţii din Ucraina: sunt studenţi indieni de fapt, care au reuşit să plece de acolo; acum sunt în capitală şi aşteaptă câteva zile până când li se va organiza transport către casele lor. Ei au nevoie de o mâncare bună şi onestă, care să-i ajute să treacă peste aceste zile.

 

Bogdan Roşca / Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
Reportaje marți, 1 aprilie 2025, 15:54

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa

Ce simți când trebuie să răspunzi la o întrebare într-un vacarm total? Ce vezi când lumea pare haotică, rapidă, derutantă? Cum e să ți se...

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Reportaje luni, 31 martie 2025, 09:56

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia

Sunt sate în care nu a mai fost vreun botez de trei ani, ne-a spus Balázs Attila, preotul reformat din Săvădisla, întors recent din...

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Reportaje marți, 25 martie 2025, 14:22

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea, de la specializarea Măsurători Terestre și...

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie
Reportaje duminică, 23 martie 2025, 00:00

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie

A absolvit Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi; dar, ca să confirme parcă ideea că nimeni nu poate fi profet în propria lui ţară, a...

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie
Reportaje sâmbătă, 22 martie 2025, 11:29

Spectacolul primăverii. Au început să înflorească magnoliile în Oradea

Natura oferă un spectacol de culoare şi frumuseţe, în aceste zile, în Oradea. Acesta prin intermediul magnoliilor din curtea Palatului Baroc,...

Spectacolul primăverii. Au început să înflorească magnoliile în Oradea
Reportaje vineri, 21 martie 2025, 13:57

Căci nu e om să nu fi scris o poezie | AUDIO

De Ziua Internațională a Poeziei, șapte asociații clujene au pus la cale o petrecere așa cum merită din plin poezia.   Întâlnirea...

Căci nu e om să nu fi scris o poezie | AUDIO
Reportaje marți, 18 martie 2025, 14:32

Mâncarea franciscanilor în farfuriile clujenilor

O părticică din cultura gastronomică a Ardealului de acum 300 de ani a fost încapsulată în volumul Mâncarea Franciscanilor. Este o versiune...

Mâncarea franciscanilor în farfuriile clujenilor
Reportaje duminică, 16 martie 2025, 00:00

Artă din deșeuri la Bienala de design de la Londra

O instalație din deșeuri reciclabile, în care au fost încapsulate personalități ale istoriei române, va reprezenta anul acesta România la...

Artă din deșeuri la Bienala de design de la Londra