În punctul de trecere a frontierei de la Sighet l-am întâlnit pe chef Adi Hădean, cu un proiect ce asigură hrană caldă celor în nevoie.
Adi Hădean: Am venit cu colegii mei, cu muncă de voluntariat pentru World Central Kitchen, organizaţia lui chef Jose Andres. Este o organizaţie destul de mare, care serveşte cu mâncare caldă oameni din zonele de conflict. Noi avem deja în programul nostru Solidar social o experienţă de doi ani, pentru că de la începutul pandemiei asta facem în fiecare zi; şi ne-am unit forţele cu World Central Kitchen, să-i ajutăm pe refugiaţii care vin din Ucraina, să se simtă mai bine măcar un minut, mâncând o supă caldă sau o tocană înainte de a pleca mai departe. Ne aflăm acum chiar în vamă şi am avut noroc că am găsit un restaurant disponibil la câţiva metri de graniţa României cu Ucraina. Oamenii care ajung aici pot să mănânce gratuit, dar tot aici facem mâncare şi pentru alte câteva centre din oraş. Am vizitat astăzi nişte centre în care stau refugiaţii pentru o zi sau două. Unii dintre ei chiar nu mai vor să plece: sunt foarte speriaţi şi dezorientaţi, nu ştiu exact ce va fi cu viaţa lor. Unii dintre ei întrebau: „Ne mai ţineţi aici?” Oamenii le spuneau că da, îi mai ţin atâta cât au nevoie să stea. E o situaţie tragică pentru oamenii aceştia şi, dacă avem posibilitatea să-i alinăm un pic, chiar trebuie să o facem. Mai vin şi nişte prieteni de la Cluj, să mutăm în maşina noastră produse: carne uscată, pastramă, brânzeturi pe care le vom folosi. În zilele care urmează vom începe să primim de la sponsorii noştri tradiţionali din industria alimentară, care ne ajută de doi ani încoace, iar în această situaţie şi-au suplimentat bugetele pentru a fi alături de noi.
Bogdan Roşca: Tu cât vei sta aici?
Adi Hădean: Voi mai sta doar până joi, pentru că e nevoie să ajung în zona Botoşani şi Rădăuţi, sunt şi acolo nişte situaţii destul de complicate şi ne-a fost solicitat ajutorul. Am pus la punct deja o linie de aprovizionare în direcţia aceea, dar vreau să ajung împreună cu colegii mei, să ne asigurăm că lucrurile se întâmplă fără prea multe bătăi de cap pentru partenerii noştri locali. De acolo vom coborî înspre Siret şi Isaccea. Între timp partenerii noştri de la Bucureşti fac deja mâncare pentru refugiaţii din Ucraina: sunt studenţi indieni de fapt, care au reuşit să plece de acolo; acum sunt în capitală şi aşteaptă câteva zile până când li se va organiza transport către casele lor. Ei au nevoie de o mâncare bună şi onestă, care să-i ajute să treacă peste aceste zile.
Bogdan Roşca / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.