Ascultă Radio România Cluj Live

#Solidarsocial: Chef Adi Hădean gătește pentru refugiații ucraineni din vama Sighet [AUDIO]

Bogdan Rosca si Adrian Hadean/Foto: Radio Cluj

În punctul de trecere a frontierei de la Sighet l-am întâlnit pe chef Adi Hădean, cu un proiect ce asigură hrană caldă celor în nevoie.

#Solidarsocial: Chef Adi Hădean gătește pentru refugiații ucraineni din vama Sighet [AUDIO]
Foto: Bogdan Rosca si Adrian Hadean/Foto: Radio Cluj

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 2 martie 2022, 13:36

În punctul de trecere a frontierei de la Sighet l-am întâlnit pe chef Adi Hădean, cu un proiect ce asigură hrană caldă celor în nevoie.

Adi Hădean: Am venit cu colegii mei, cu muncă de voluntariat pentru World Central Kitchen, organizaţia lui chef Jose Andres. Este o organizaţie destul de mare, care serveşte cu mâncare caldă oameni din zonele de conflict. Noi avem deja în programul nostru Solidar social o experienţă de doi ani, pentru că de la începutul pandemiei asta facem în fiecare zi; şi ne-am unit forţele cu World Central Kitchen, să-i ajutăm pe refugiaţii care vin din Ucraina, să se simtă mai bine măcar un minut, mâncând o supă caldă sau o tocană înainte de a pleca mai departe. Ne aflăm acum chiar în vamă şi am avut noroc că am găsit un restaurant disponibil la câţiva metri de graniţa României cu Ucraina. Oamenii care ajung aici pot să mănânce gratuit, dar tot aici facem mâncare şi pentru alte câteva centre din oraş. Am vizitat astăzi nişte centre în care stau refugiaţii pentru o zi sau două. Unii dintre ei chiar nu mai vor să plece: sunt foarte speriaţi şi dezorientaţi, nu ştiu exact ce va fi cu viaţa lor. Unii dintre ei întrebau: „Ne mai ţineţi aici?” Oamenii le spuneau că da, îi mai ţin atâta cât au nevoie să stea. E o situaţie tragică pentru oamenii aceştia şi, dacă avem posibilitatea să-i alinăm un pic, chiar trebuie să o facem.
Mai vin şi nişte prieteni de la Cluj, să mutăm în maşina noastră produse: carne uscată, pastramă, brânzeturi pe care le vom folosi. În zilele care urmează vom începe să primim de la sponsorii noştri tradiţionali din industria alimentară, care ne ajută de doi ani încoace, iar în această situaţie şi-au suplimentat bugetele pentru a fi alături de noi.

Bogdan Roşca: Tu cât vei sta aici?

Adi Hădean: Voi mai sta doar până joi, pentru că e nevoie să ajung în zona Botoşani şi Rădăuţi, sunt şi acolo nişte situaţii destul de complicate şi ne-a fost solicitat ajutorul. Am pus la punct deja o linie de aprovizionare în direcţia aceea, dar vreau să ajung împreună cu colegii mei, să ne asigurăm că lucrurile se întâmplă fără prea multe bătăi de cap pentru partenerii noştri locali. De acolo vom coborî înspre Siret şi Isaccea. Între timp partenerii noştri de la Bucureşti fac deja mâncare pentru refugiaţii din Ucraina: sunt studenţi indieni de fapt, care au reuşit să plece de acolo; acum sunt în capitală şi aşteaptă câteva zile până când li se va organiza transport către casele lor. Ei au nevoie de o mâncare bună şi onestă, care să-i ajute să treacă peste aceste zile.

 

Bogdan Roşca / Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Cărți citite, cărți povestite
Reportaje vineri, 31 ianuarie 2025, 13:25

Cărți citite, cărți povestite

Cărțile au nevoie de un spațiu în care să povestești despre ele după ce le-ai citit, spune Bogdana Todoruțiu, o tânără absolventă de...

Cărți citite, cărți povestite
Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO
Reportaje miercuri, 29 ianuarie 2025, 17:28

Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO

Park and ride-ul de la Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” din Cluj care deserveşte, în principal zona metropolitană, înspre Apahida şi...

Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO
Finanțele în vremea lui Cuza
Reportaje vineri, 24 ianuarie 2025, 00:00

Finanțele în vremea lui Cuza

Unul dintre elementele definitorii ale epocii moderne în spațiul european este reprezentat de prezența băncilor și a sistemului de credit....

Finanțele în vremea lui Cuza
Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța
Reportaje joi, 23 ianuarie 2025, 13:44

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța

O tânără de 15 ani continuă să ducă mai departe bogata zestre artistică a celui care a fost creatorul celebrului Cimitir Vesel din Săpânța,...

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 16:35

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!

Ziua de 20 ianuarie este numită Blue Monday sau Lunea cea tristă. Este un nume dat zilei de luni din a treia săptămână a lui ianuarie,...

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 13:59

„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO

Cică să nu deranjăm habitatul lor natural; păi şi cu habitatul meu cum rămâne?, se întreabă un clujean căruia castorii i-au distrus deja...

„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO
Reportaje sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 00:00

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect

Cu o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați, indoor și outdoor, cel mai mare centru de artă imersivă din Europa, MINA oferă vizitatorilor...

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect
Reportaje vineri, 17 ianuarie 2025, 10:58

Avem un castel, ce facem cu el?

Avem un castel proaspăt restaurat, ce facem cu el? Răspunsuri la această întrebare vom afla la Casa Tranzit, str. Barițiu, nr. 16, din Cluj...

Avem un castel, ce facem cu el?